De Deense kip valt uiteindelijk toch van zijn voetstuk

Anti-dopingautoriteit prijst wielrenner: Hij heeft ons exclusief inkijkje gegeven in anders gesloten wereld

'De kip' heeft uiteindelijk bekend. 'De kip' of kortweg 'kip' zoals Michael Rasmussen wordt genoemd in Denemarken vanwege zijn dunne benen, heeft jarenlang doping gebruikt.

Anti-Doping Danmark (ADD) en de Deense overkoepelende sportorganisatie DIF noemden het moedig dat Rasmussen heeft gekozen voor samenwerking met de anti-dopingautoriteiten in Denemarken, Nederland en de internationale organisatie Wada. De directeur van ADD prees Rasmussen dat hij een andere manier heeft gekozen dan Lance Armstrong. "Michael Rasmussen heeft ons een gedetailleerd en exclusief inkijkje gegeven in een anders gesloten wereld," aldus de ADD.

In de Deense media wordt nu druk gespeculeerd welke andere actieve Deense renners hij in zijn val gaat meetrekken.

De rood-witte volksheld Rasmussen (38) is één van de meest bejubelde en verguisde wielrenners in Denemarken. In 2010 bleek hoe populair hij nog altijd was toen hij meedeed aan een dansshow op tv. Ondanks zijn stijve benen kwam hij ver in de show. Tot zijn eigen verbazing, verklaarde hij later.

De getalenteerde klimmer die in 2005 en 2007 de bolletjestrui won, was gerespecteerd om zijn perfectionisme. "Niemand bereidde zich zo grondig en doelgericht voor als Rasmussen. Het was bijna monnik-achtig, alsof hij zich wijdde aan het onmogelijke," zei destijds Jørgen Leth, een soort Deense Mart Smeets. Bezeten hield hij het gewicht van zijn fiets in de gaten. Als één van de weinigen in het peleton reed hij niet met de gele Livestrong-armband van Lance Armstrong, omdat hij die te zwaar vond om zijn dunne pols. Ook hield hij met groot fanatisme zijn gewicht onder controle en woog al zijn voedsel op een weegschaal.

Rasmussen kreeg zijn eerste fiets op zijn vijfde van zijn grootouders. Een blauwe jongensfiets met een racestuur erop. Zijn oma vertelde in 2005 vertederd hoe hij al meteen op zijn eerste ritje ten val kwam en een schaafwond opliep van zijn hals tot op zijn buik. Hij ging pas huilen toen zijn oma er jodium op deed.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden