De David Bowie-spin leeft in Azië

Als Bowie-fan bezoek ik de tentoonstelling 'David Bowie is' in het Groninger Museum. Hoe veelzijdig Bowie ook was, op belangstelling voor de natuur heb ik de Starman nooit betrapt. Zijn album 'Scary monsters (and Super creeps)' heeft misschien de natuurlijkste liedjes uit zijn oeuvre, op 'Wild is the wind' na. En in het nummer 'Five years' klimt hij naar the top of the mountain om over de zee uit te kijken.

'Five years' staat op 'Ziggy Stardust and the Spiders from Mars'. Kennelijk had Bowie iets met spinnen; later schreef hij nog het nummer 'Glass Spider'. En hij kleedde zich in een spinnenweb.

In 2008 ploos de Duitse arachnoloog Peter Jäger van het Senckenberg Onderzoeksinstituut te Frankfurt een partij spinnen uit die een collega het jaar ervoor had verzameld in de Cameron-heuvels in Maleisië. Jäger kwam spinnen tegen die nog nooit beschreven waren en deed dat dus maar zelf. Het waren spinnen uit het geslacht der heteropodae, vinvoetspinnen. Ze waren groot, met een lijf van anderhalve tot tweeënhalve centimeter lengte.

In tegenstelling tot andere spinnen verschillen de mannetjes en vrouwtjes niet veel. De vrouwtjes zijn iets groter, maar lijken sterk op de mannetjes. Bowie kwam vaak gekleed als vrouw voor het voetlicht en speelde graag met (vermeende) sekseverschillen. De spinnen hebben een vacht die zo oranjegeel is als het haar van de artiest toen hij zich afficheerde als Ziggy Stardust. De spinnenprofessor uit Duitsland is fan van de spinnenzanger en noemde zijn spin Heteropoda davidbowie.

Intussen blijkt de bowiespin behalve op het Maleise schiereiland en Singapore ook op Sumatra en waarschijnlijk in het uiterste zuiden van Thailand te leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden