DE DARFUR-CRISIS DOOR DE LENS VAN KADIR VAN LOHUIZEN

door Sybilla Claus

Vertrekkend secretaris-generaal Kofi Annan van de VN deed gisteren weer een poging de wereld te laten ingrijpen in Darfur. Hij riep de VN-Mensenrechtenraad op om zo snel mogelijk een onderzoeksteam naar de Soedanese regio te sturen.

Wat er nog onderzocht moet worden, is raadselachtig, want de gruwelen zijn afdoende bekend. Het probleem is eerder het regime in de hoofdstad Khartoem. Met militair geweld aan de grond en diplomatie op het wereldtoneel beheerst het bewind de situatie compleet.

Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Louise Arbour, zijn er geloofwaardige aanwijzingen dat de regering bezig is het arsenaal en de mobiliteit van de milities die de ergste wreedheden begaan, de gevreesde Janjaweed, te vergroten: „De hopeloze toestand van de bevolking van Darfur is te lang veronachtzaamd of bejegend met wat de slachtoffers terecht moeten beschouwen, en de geschiedenis zal beoordelen, als zwakke steun, gebroken beloften en geringschatting.”

De vice-gouverneur van Zuid-Darfur, Farah Mustafa, verwierp de beschuldigingen van Arbour en noemde haar partijdig. Hij zei dat de toestand in Darfur verkeerd wordt voorgesteld en dat de situatie niet moet worden misbruikt voor verborgen politieke agenda’s. Voor de Arabische en moslimwereld spreekt het regime vaak van een Amerikaans complot om het land te bezetten en de olie in handen te krijgen.

Die retoriek slaat aan. De VN-Mensenrechtenraad draalde een halfjaar voordat zij tot de spoedvergadering van gisteren overging. De raad heeft tot nu toe uitsluitend resoluties tegen Israël aangenomen.

En nu wordt er dus gesteggeld over de zoveelste onderzoeksmissie. Annan en de EU eisen onafhankelijke onderzoekers, de Afrikanen willen een delegatie diplomaten. De vrees bestaat dat zo’n diplomatieke missie door het regime zouden worden ’rondgeleid’. Jan Egeland, hoofd humanitaire zaken van de VN, waarschuwt dat Darfur zich in ’vrije val’ bevindt. Zes miljoen mensen lopen gevaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden