'De dames willen later een vent die aan huis kan klussen'

Het eerste wat Steyn Janus (19) uit Dalfsen dacht toen hij klaar was met zijn vwo-examens: vrijheid. Na de zomer begint hij aan de studie technische natuurkunde in Delft, maar eerst gaat hij drie maanden genieten. "Na mijn laatste examen ben ik om twaalf uur 's middags meteen aan de borrel gegaan. Ik ga lekker in het nu leven."

Deze extra lange vakantie gaat Steyn gebruiken om te reizen. Begin juli vertrekt hij voor een maand naar Nepal. De eerste twee weken helpt hij mee aan een wederopbouwproject. "Ik ga in de buitenwijken van Kathmandu huizen bouwen. Daar is laatst een hele zware aardbeving geweest." Na het vrijwilligerswerk gaat hij twee weken alleen reizen. "Ik heb in de reisgids al wat plekken aangestipt waar ik graag naartoe wil. Daar kijk ik wel wat ik red qua tijd."

Steyn wil graag zijn steentje bijdragen aan een betere wereld, maar hij denkt dat het werk en de reis ook leerzaam zijn. "Ik ga niet per se om mijzelf te verrijken, maar ik hoop toch dat ik rijker terug kom." Praktisch gezien lijkt het hem zinvol wat constructiekennis op te doen. "Dat is altijd handig en goed voor de dames later. Die willen een vent die aan huis kan klussen."

Ook vindt hij het bijzonder om in een hele andere cultuur terecht te komen. "Ik heb tot nu toe altijd een veilig leven gehad in Nederland. Ik hoop daar te voelen hoe het anders kan zijn. Dat ik een beetje snap wat er in de wereld aan de hand is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden