De dagen dat alleen de natuurwetenschappen grote investeringen nodig hadden, zijn voorbij

TU Delft. Beeld ANP
TU Delft.Beeld ANP

Natuurlijk gaat er opnieuw geld naar apparaten die onbegrijpelijk ver in het heelal kunnen kijken en waanzinnig diep in de materie, maar er wordt ook geïnvesteerd in aardse zaken zoals stedelijke mobiliteit en historische bronnen uit de Gouden Eeuw.

17,9 miljoen heeft onderzoeksorganisatie NWO toegekend in zijn jaarlijkse ronde voor grote investeringen. 24 voorstellen werd er ingediend, 7 gehonoreerd.

De dagen dat alleen de natuurwetenschappen grote investeringen nodig hadden, zijn voorbij. Ook de sociale- en geesteswetenschappen ontwikkelen geavanceerde, en dure systemen. Het Urban Mobility Observatory van de TU Delft bijvoorbeeld, een uitgebreid systeem van sensoren en computerapparatuur om reisgedrag in stedelijke gebieden te volgen. Het project kan met bijna 2 miljoen euro verder.

Zwaartekrachtgolven

Het Huygens Instituut voor vaderlandse geschiedenis kreeg goedkeuring voor 'Republic'. In dat project worden de 'resoluties', besluiten waarmee de Staten Generaal van de Zeven Provinciën heersten in de Gouden Eeuw, digitaal toegankelijk gemaakt.

Twee toppers in de Nederlandse natuurwetenschappen krijgen steun (van 3,5 miljoen) voor hun verdere ontwikkeling: de radiosterrenkunde en de observatie van zwaartekrachtgolven. In dat laatste geval gaat het om de Nederlandse bijdrage aan een groot meetinstrument in het Italiaanse Pisa.

Europees is ook Dubble, een Nedelands-Belgische bron van krachtige röntgenstraling waarmee fundamenteel onderzoek kan worden gedaan aan dode en levende materie.

Een van de zeven investeringsprojecten zit in toegepaste medische sfeer: Cube, van Erasmus medisch centrum in Rotterdam. Cube staat voor Center for Ultrasound Brain Imaging. Doel is geavanceerde echografie om de doorbloeding van de hersenen zichtbaar te maken. Daarmee kunnen hersenwetenschappers zien hoe hersengebieden samenwerken, en kan de neurochirurg beter onderscheid maken tussen tumoren en gezond hersenweefsel.

Lees ook:

Gevluchte wetenschappers kunnen in Nederland aan het werk met NWO-beurs

Onderzoeksfinancier NWO start een proef met beurzen voor gevluchte wetenschappers.

Jonge onderzoeker die een beurs misloopt, heeft een loopbaan lang last

Als een wetenschapper bij een eerste aanvraag een beurs weet binnen te halen, is de kans dat hij de volgende keer weer in de prijzen valt een stuk groter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden