De dag na de Dag: van verdriet tot euforie

Bij de verliezers is vaak te horen dat zij het slachtoffer zijn geworden van De Tweestrijd

Tranen, taart, verhuisdozen en kleine oogjes: the day after op het Binnenhof is er een met een rijk palet aan emoties. Van de ongebreidelde vreugde bij de VVD en PvdA, de stille berusting bij het CDA tot de regelrechte pijn bij GroenLinks - in elk fractievertrek hangt weer een andere stemming. Een wandeling door het Kamergebouw wordt daarmee haast als een bezoekje aan de Efteling, het favoriete pretpark van Geert Wilders waar vrolijke trollen naast gemene heksen leven. "Die Droomvlucht, daar kan ik wel tien keer achter elkaar in", verklapte de PVV-leider in de voorbije campagneweken. "Elfjes, kabouters - ik vind het geweldig."

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, is er in Den Haag een nieuwe realiteit neergestreken. Geen elfjes en kabouters, maar winnaars en verliezers. Kamerleden die hun partij net niet de zetel zien halen die nodig is om hun stoel in het parlement te verzekeren, fractiemedewerkers die ontslag krijgen, werkkamers die leeggemaakt moeten worden, en voorlichters die de uitslag in hun voordeel proberen te duiden. Meest gehoorde verklaring: we zijn het slachtoffer geworden van de tweestrijd tussen PvdA en VVD. Meest gestelde vraag: zal Jolande Sap wel of niet opstappen?

GroenLinks
Zelf zegt ze van niet, als ze in het begin van de middag achtervolgd door fotografen het parlementsgebouw betreedt om met de andere fractieleiders aan te schuiven bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Terwijl de andere partijen de ochtend gebruikten om na te praten met oude én nieuwe Kamerleden, vergaderde Sap op een geheime locatie met de partijtop over de gevolgen van de nederlaag. Pas als aan het eind van de middag een nieuwe prognose meldt dat GroenLinks er een zeteltje bij krijgt ten koste van de PvdA, kan er weer een voorzichtig lachje vanaf. "Eerst zien, dan geloven natuurlijk", zegt Jesse Klaver die hierdoor in de Kamer zou mogen blijven. "Maar die extra zetel zou wel heel fijn zijn."

DPK
Hero Brinkman heeft minder geluk. Hij is vanaf volgende week woensdag Kamerlid-af. Zijn DPK mag dan geen zetel bemachtigd hebben, vanochtend is er wél een bos bloemen voor hem bezorgd. Van een onbekende fan, die tot schrik van de beveiliging in tranen uit was gebarsten, vertelt hij met gepaste trots. Zelf houdt Brinkman het droog. Hij had op één zetel gerekend, maar ja, toen was er ineens De Tweestrijd: "Daar zijn we duidelijk het slachtoffer van geworden."

PVV
Bij zijn oude club, de PVV, overheersen gemengde gevoelens. "Het was aan de ene kant verdrietig omdat we van zoveel goede collega's afscheid moeten nemen. Maar aan de andere kant is er volop vertrouwen in de toekomst", houdt Kamerlid Harm Beertema de moed erin. Wilders was volgens hem erg verdrietig over het vertrek van de collega's. "Dat zijn ook allemaal menselijke drama's. Maar net als de rest van de partij is hij buitengewoon strijdbaar."

ChristenUnie
Een paar deuren verderop is de sfeer weer geheel anders: een grijnzende voorlichter loopt door de ChristenUnie-burelen. Opluchting en dankbaarheid zijn daar troef, nu de partij vijf Kamerleden mag blijven leveren, en niet - zoals tijdens de verkiezingsnacht nog dreigde - een zetel moet inleveren.

SP
Bij de SP-fractie varieert de stemming. Van nederige berusting, onwankelbaar optimisme, tot zware teleurstelling: "Dit had ik echt niet aan zien komen", vertelt Kamerlid Sharon Gesthuizen.

CDA
En het CDA? Tja, die leden een historische nederlaag, maar daar hadden ze zich eigenlijk al lang bij neergelegd. Deze verkiezingen komen te vroeg, besefte lijsttrekker Sybrand Buma tijdens de campagne al. De blik is bij de fractievergadering vooral op de toekomst gericht: de flink verjongde ploeg verdeelt de portefeuilles. Volgende week begint het echte werk tenslotte alweer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden