De dag dat Australië veranderde

Het ’sorry’ van premier Rudd aan de Aboriginals heeft gisteren in Australië een golf van emoties teweeggebracht.

Het giet van de regen in Redfern, het Aboriginalhart van Sydney. Maar het deert de honderden mensen bij het Aboriginal-centrum van de wijk geen seconde. Zwart en blank kijken op een groot tv-scherm eensgezind naar de historische excuses van premier Kevin Rudd voor het stelen van tienduizenden Aboriginal-kinderen. Op de voorste rij lacht een invalide Aboriginal-man met een Aboriginal-vlaggetje in zijn pet naar een blank meisje met Australische vlaggetjes in haar hand. De nationale verzoening lijkt op deze ’sorrydag’ al even werkelijkheid.

Regendruppels vermengen zich met tranen. De bijna half uur durende toespraak van Rudd is ontroerend en indrukwekkend. De tribunes van het parlement in Canberra zitten volgepakt met afgevaardigden van de Stolen Generation. Rudd hekelt de vorige regeringen en parlementen die niet de moed hadden om excuses aan te bieden voor het uiteenscheuren van Aboriginalfamilies, het brute geweld soms en het verdriet en leed.

Maar liefst zes keer spreekt de Labor-voorman het woord uit, dat zijn voorganger John Howard bijna twaalf jaar lang hardnekkig vermeed: sorry. Rudd: „Als minister-president van Australië zeg ik sorry. Namens de regering van Australië zeg ik sorry. Namens het parlement van Australië zeg ik sorry.”

De mensen in Redfern barsten in applaus los. Mensen omhelzen elkaar, slaan elkaar op de schouders; een oudere Aboriginal-vrouw droogt haar tranen met een zakdoek. „Ik heb er lang op moeten wachten, maar het is de moeite waard geweest”, reageert een vrouw onder een paraplu. Haar buurvrouw zegt: „De toekomst van mijn kinderen en hun kinderen is nu beter.” Een oudere man bewaart zijn nuchterheid. „Het was een mooie speech en het is een goede start van een nieuw begin, maar nu de daden nog.”

De burgemeester van Sydney neemt het woord. Haar toespraak verdrinkt bijna in haar emoties. Op de achtergrond is op het tv-scherm oppositieleider Nelson te zien, de partijgenoot van ex-premier Howard. Niemand die naar hem luistert. Sorrydag is de dag van Rudd. De dag dat Australië veranderde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden