De daders kwispelden

Slachtofferexpert wordt zelf slachtoffer

Het geluk lacht de 30-jarige Morgan Prager toe. De psychologe is bezig een baanbrekend onderzoek naar slachtofferschap af te ronden. Ze gooit hoge ogen met haar werk en is onlangs ten huwelijk gevraagd door een heerlijke man, Bennet. De ellende begint als ze op een dag de sleutel in het slot van haar New Yorkse appartement steekt en haar drie honden haar tegemoet komen, kwispelend en met bloed besmeurde snuiten. De dieren, die nooit iemand kwaad doen, hebben haar verloofde aan stukken gereten. In shock verstopt ze zich in de badkuip tot de politie komt. Die schiet direct een van de honden dood. De andere twee dieren gaan naar een asiel als bewijsmateriaal en krijgen het label 'gevaarlijk'.

Maar dan is de nachtmerrie nog niet over. Als de diepbedroefde Morgan de ouders van Bennet wil inlichten over zijn dood, blijkt de man helemaal niet te bestaan, althans niet onder die naam. Op zijn zogenaamde werkplek kent ook niemand hem. Hoe kon dit de specialist in slachtofferschap overkomen?

Tijdens haar onderzoek bekeek Morgan hoe pedofielen hun slachtoffer uitzoeken. Zet ze bij een schoolplein en ze zullen feilloos dat ene kwetsbare, emotioneel teruggetrokken kind eruit halen. Maar ze bestudeerde ook sociopaten die vrouwen verleiden, vervreemden van hun omgeving en hun bankrekening plunderen. Mannen die van manipuleren een kunst hebben gemaakt. En nu blijkt haar geweldig lieve verloofde ook zo'n oplichter te zijn. Maar dat verklaart nog niet waarom de honden hem hebben vermoord. Waarom dan wel?

Het zijn niet de minste auteurs die schuilgaan achter het pseudoniem A.J. Rich. Amy Hempel en Jill Ciment geven beiden les op Amerikaanse universiteiten en hebben al prijzen gewonnen voor hun romans en korte verhalen. Ciments bekendste boek 'Heroic Measures' werd onlangs verfilmd als '5 Flights Up', met Diane Keaton en Morgan Freeman.

Maar schrijven deze gerenommeerde auteurs betere thrillers dan schrijvers die hun sporen nog niet hebben verdiend? Aan 'Opgejaagd' lees je dat niet echt af. Het verhaal is goed geschreven, de personages redelijk geloofwaardig, maar de plot laat te wensen over. Want hoewel Morgan een specialist is op het gebied van slachtofferschap duurt het wel erg lang voor ze begrijpt wie er nou echt een val voor haar heeft uitgezet. De meeste lezers zullen het sneller doorhebben. Dat de honden als volwaardige personages worden neergezet, dat is wel weer heel origineel.

A.J. Rich: Opgejaagd Vert. Annoesjka Oostindiër. Luitingh-Sijthoff; 256 blz. euro19.99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden