De cv-ketel moet verdwijnen, maar wordt alleen maar populairder

Een warmtepomp in een huishouden. Om de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs binnen bereik te krijgen, zullen in de toekomst cv-ketels moeten worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp.Beeld ANP

De verkoop van cv-ketels, de grootste gasslurper in huizen, is toegenomen. Vorig jaar zijn er 425.000 aangeschaft, 15.000 meer dan in 2016. Dit blijkt uit een studie van Natuur & ­Milieu en energiebedrijven. De klassieke gasketel blijft populair.

De meeste ketels zijn gekocht om kapotte te vervangen. De levering aan nieuwe huizen steeg overigens ook tot 2016, ‘explosief’ zelfs. “Opmerkelijk”, vindt Natuur & Milieu. “Nederland moet juist van het aardgas af.”

Technisch gezien kunnen woningen prima ‘gasloos’ worden, zeker als het om nieuwbouw gaat. Dat kan met schone ketels, zoals de warmtepomp. Die zijn wel aanzienlijk duurder. Dat verklaart de populariteit van cv-­ketels, zegt Natuur & Milieu. Verder speelt mee dat oude bouwplannen met gas nu alsnog worden uitgevoerd, na uitstel door de financiële crisis.

De verkoop van schone ketels is trouwens ook flink gestegen. In 2017 werden bijna 70.000 warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers verkocht. Dat is nog altijd vele malen minder dan het aantal cv-ketels. Teleurstellend, vindt Natuur & Milieu, zeker omdat de stijging niet doorzet. 

Klimaatdoelen

Dat is wel nodig, anders haalt ­Nederland de klimaatdoelen niet. Het kabinet wil uiterlijk in 2030 de Groningse gaskraan sluiten. Dan moeten 2 miljoen huizen gasvrij zijn, in 2050 allemaal. Om dat te halen, moeten jaarlijks tienduizenden huizen van het gas worden gehaald. Een huis met een nieuwe gasketel zit er in principe weer 15 jaar aan vast.

Een lichtpuntje zijn de keukens, die vaker aardgasvrij zijn. Sinds 2016 worden meer inductiekookplaten dan gasfornuizen verkocht. “Koken op gas raakt uit”, zegt Natuur & Milieu.

Voor warmte stoken 7 miljoen van alle 7,7 miljoen huizen nog gas. Met een landelijk klimaatakkoord willen bedrijven, overheden en milieuclubs regelen dat aardgas uit huizen verdwijnt. Gas moet duurder, vinden ze. Dan is het aantrekkelijk om over te stappen op een duurzaam alternatief. 

Per 1 juli staat in de wet dat nieuwbouw in principe geen gasaansluiting meer krijgt. Na protest van de bouwsector maakte minister Wiebes het makkelijker vrijstelling te regelen. De eerste projecten hebben al ontheffing gevraagd aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt, zodat ze toch huizen kunnen aansluiten op het gasnet.

Lees ook:

Schijn bedriegt: In CO2-reductie is Nederland kampioen achterblijven

Berichten over de schonere economie geven een vertekend beeld. De CO2-reductie loopt achter, schrijft Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). 

Om moedeloos van te worden: ouderwetse cv-ketels in nieuwe huizen

Ondanks het plan om alle huizen van het aardgas af te halen, plaatsen bouwers nog massaal cv-ketels in nieuwbouw. 'Zonde. Dit moet je er over vijf jaar allemaal weer uitslopen.'

Om aardgasvrij te worden is een beetje dwang wel nodig

Woonwijken moeten in één klap van aardgas af, zeggen milieuclubs. Wie blijft weigeren moet zelf maar wat verzinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden