De crisis te lijf met smakelijke slakken

Steeds meer werkloze Grieken gooien het roer om en proberen in de landbouw geld te verdienen

In een half jaar tijd is Aggeliki Miha vijf kilo afgevallen. "Het is hard werken, zo'n slakkenboerderij", zegt de boerin lachend. Iedere dag rijdt Miha op haar scooter over de onverharde weg naar haar landje in de bergen, zo'n veertig kilometer van de kustplaats Korinthe. Daar kweekt ze slakken. Ze zijn bedoeld voor de export, maar ook in eigen land worden de slakken gegeten.

De productie van Miha valt tot nu toe tegen. "Ik heb fouten gemaakt. Slakken houden van schaduw. Daar heb ik te weinig rekening mee gehouden, ik heb planten nodig die meer bladeren hebben. Met dit warme weer zoeken de beesten verkoeling bij elkaar", zegt de boerin terwijl ze een hoopje slakken aanwijst dat zich verstopt heeft onder een houten kistje. Ze plukt de dode slakken er tussenuit. Ondanks de tegenslag hoopt ze dit jaar twee ton slakken te verkopen.

Een jaar geleden gooide Miha (35), haar leven radicaal om. De familie met twee kleine kinderen kon niet meer rondkomen van het salaris van haar man. Dat is sinds de crisis met de helft teruggebracht. "Hij werkt in een fabriek en verdient nu zo'n 900 euro per maand."

Miha besloot met haar twee kleine kinderen bij haar ouders in te trekken. Zonder haar man, want hij moet dichtbij zijn werk wonen. Ze investeerde 15.000 euro - al haar spaargeld - in het slakkenbedrijf en kon het stuk land van haar vader gebruiken om de beesten te kweken.

Ze kreeg daarbij hulp van Penny en Maria Vlachou die opstartende slakkenboeren zoals Miha bijstaan. Bij hun bedrijf Fereikos-Helix - gevestigd in Korinthe - zijn zo'n 157 slakkenboeren aangesloten door heel Griekenland. De zussen nemen een minimumaantal slakken af voor een minimumprijs van 1,50 euro per kilo. "Zo zijn de boeren verzekerd van een inkomen. Belangrijk, want veel van de mensen die een boerderij zijn gestart, zijn werkloos", zegt Penny Vlachou. Vervolgens exporteert het bedrijf de slakken richting Italië, Slovenië en Spanje en verkoopt ze voor een vaste prijs van 3,80 euro. "In de zuidelijke landen worden veel slakken gegeten", zegt Penny. Ook worden de slakken gebruikt als ingrediënt voor cosmetica, zoals huidcrèmes.

Als een van de weinige Griekse ondernemers gaat het erg goed met het bedrijf van de zussen Vlachou. In drie jaar tijd is hun winst met meer dan 600 procent gestegen. "Wij hebben een exclusieve markt aangeboord. Slakken zijn populair en er is meer vraag dan aanbod."

Beide zussen gaven drie jaar geleden hun succesvolle banen op om het avontuur aan te gaan. Maria Vlachou werkte voor de Europese Commissie, haar zus Penny was lerares Italiaans in Athene. "Op een dag belde Maria me met de mededeling dat ze vier slakken in een restaurant had gegeten in Zwitserland voor 37 euro. Toen dacht ik: dit is een gat in de markt", zegt Penny.

De zussen Vlachou danken hun succes aan meer dan het exporteren van de slakken. Ze brengen de Griekse slakkenboeren ook technieken bij en ze vertellen wat er komt kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf. "We willen voorkomen dat mensen zonder kennis van zaken een eigen bedrijf beginnen. Dat gebeurt te vaak in dit land, terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om een succesvol ondernemer te worden. Veel Grieken mopperen als ze hun baan verliezen, en blijven vervolgens stil zitten. Dat is zonde", zegt Penny. Miha beaamt dat. "Grieken klagen. Maar laten we met z'n allen de schouders eronder zetten. Dit land moet gewoon meer gaan produceren."

Trek naar het platteland
Steeds meer werkloze Grieken trekken naar het platteland om boer te worden. De landbouw is de enige sector die nog groeit sinds het uitbreken van de crisis. Tussen 2008 en 2010 zijn er 32.000 banen bijgekomen in de Griekse landbouw. Het kweken van slakken, verbouwen van kiwi's en het produceren van olijfolie zijn populair.

Momenteel importeert Griekenland veel producten, waardoor voedselprijzen hoger liggen dan in andere Europese landen. Vandaar dat er steeds meer programma's worden bedacht om het boer-zijn te stimuleren.

'Word boer' is zo'n initiatief. Stadsbewoners kunnen een stuk land huren waarop ze hun eigen eten verbouwen. Vijfduizend Grieken hebben zich al aangemeld. Tot nu toe hebben 900 boeren hun land aangeboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden