De crisis is de schuld van ons allemaal

Naam: Shin Jong-hoon Leeftijd: 35 Beroep/functie: Fruitteler, kaderlid boerenvakbond, lid lokaal parlement van de zuidelijke provincie Cholla Huwelijkse staat: getrouwd, twee kinderen

Wat merkt u van de crisis?

Als het zo doorgaat, zie ik het voor mijn bedrijf somber in. Ik heb een middelgrote boerderij, die ik samen met mijn vrouw draaiende houd. De prijs van peren, mijn voornaamste product, is door de dalende consumptie gezakt met 40 procent. Tegelijkertijd zijn mijn belangrijkste kostenposten - kunstmest en pesticiden - enorm gestegen: dat zijn importproducten, die door de gekelderde won veel duurder zijn geworden. Voor mijn kunstmest betaal ik ruim 40 procent meer dan vorig jaar, voor mijn pesticiden bijna 60 procent.

Daar komt nog bij dat ik overheidsgeld geleend heb: voor investeringen in een kas, machinerie, en het materiaal. De rente op die leningen is gekoppeld aan de officiële rentestand: die staat nu rond de twintig procent, en blijft maar stijgen.

Ik word overspoeld door wanhopige collega's. Ze vragen me om raad en om geld, maar ik weet niet hoe ik zelf het hoofd boven water moet houden. Ik kan ze alleen maar wijzen op mogelijkheden om nog meer te lenen. Verder heb ik het druk met de organisatie van een demonstratie van de boerenbond, morgen. Al jarenlang heeft de overheid een inconsequente agrarische politiek gevoerd. De vorige regering, van president Kim Young-sam, heeft boeren gestimuleerd om geld te lenen voor investeringen. De productie moest omhoog, en nu zitten we met fruitoverschotten, en hebben de boeren enorme schulden opgestapeld: volgens officiële cijfers ruim 16 000 gulden per boerenbedrijf, volgens onze cijfers ruim 80 000. De nieuwe regering moet een regeling treffen om de boerenstand te redden, daar demonstreren we voor.

Is het ergste achter de rug?

Ik denk dat het nog erger wordt, misschien tot het eind van het jaar. Maar als de bodem is bereikt zal het wel weer beter gaan, want deze regering is beter, en zal ons helpen.

Wie hebben er schuld aan de crisis?

Het is de schuld van de hele natie, van ons allemaal. Maar de meeste schuld draagt Kim Young-sam en diens regering en de chaebols. En de globalisering van het kapitalisme heeft er ook mee te maken. Ik wil niet de schuld geven aan het buitenland, maar de openstelling van onze markten treft onze economie wel.

Wat verwacht u van Kim Dae-jung?

Ik ben erg blij dat hij verkozen is, net als alle andere inwoners van Cholla. Meer dan 95 procent hier heeft op hem gestemd. Omdat hij zelf uit Cholla komt, zal hij de discriminatie tegen onze provincie opheffen. Trouwens: wij boeren hebben nu één voordeel van die discriminatie: het was voor ons moeilijker om leningen te krijgen dan voor boeren uit de andere provincies. Dus die hebben het nog veel moeilijker dan de boeren in Cholla.

De omstandigheden zijn heel ongunstig, maar ik heb veel vertrouwen in Kim. Ik heb hem twee jaar geleden persoonlijk ontmoet, en was erg onder de indruk. In tegenstelling tot de meeste politici en bureaucraten begrijpt Kim dat de landbouw niet zo maar een industrie is, maar een zaak van cruciaal nationaal belang. Wij zijn belegerd door vier buitenlandse machten: China, Rusland, Japan en de VS. Die hebben allemaal hun eigen plannen met Korea. In geval van oorlog kunnen onze havens makkelijk worden afgesloten. Daarom moeten we voor onze voedselproductie zelfvoorzienend zijn. En ook om ons voor te bereiden op de hereniging met Noord-Korea; die is onmogelijk als we niet genoeg voedsel produceren.

Is de hereniging met Noord-Korea belangrijk voor U?

Ja, heel belangrijk. In de eerste plaats omdat we één land zijn, en die scheiding heeft enorm veel leed veroorzaakt. Hereniging zal ons op den duur sterker maken. Noord-Korea lijdt nu honger, en zal eerst door ons geholpen moeten worden, maar uiteindelijk zal iedereen ervan profiteren als we onze kennis en producten kunnen uitwisselen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden