De crisis als zegen: volop werk voor klusjesmannen

Zelfstandig tegelzetter Sam van de Groep maakt zich geen zorgen over de toekomst. ( FOTO PATRICK POST) Beeld Patrick Post
Zelfstandig tegelzetter Sam van de Groep maakt zich geen zorgen over de toekomst. ( FOTO PATRICK POST)Beeld Patrick Post

In deze onzekere tijden is de keuze gauw gemaakt: toch maar even geen nieuw huis kopen, maar de serre verbouwen of de badkamer opnieuw betegelen. Of een nieuwe houten trap laten timmeren. En die vloer kan er nu ook wel een keer uit.

Sjaak van de Groep

Dat mensen er langer over doen om hun huis te verkopen of besluiten om te blijven zitten, biedt perspectief voor zelfstandige bouwvakkers.

In een badkamer aan de Molenstraat in Spakenburg doopt een man met grote, eeltige handen zijn spons in het water. De 54-jarige Sam van de Groep ontdoet de witte tegels van resten lijm. In zijn achterzak heeft hij een duimstok en potloodje. De Spakenburgse tegelzetter werd drie jaar geleden zzp’er, onder de naam Sam Stijl. „Bij mijn vorige werkgevers was het tegelwerk van een te beperkt niveau.”

Sam merkt niets van de terugval in de bouwsector. Angst voor een recessie heeft hij niet. „Tot eind februari is mijn agenda volgeboekt en tussendoor los ik noodgevallen op, zoals lekkages in badkamers. Ik maak me geen zorgen om de toekomst.”

In een andere kamer klinkt het geluid van een zaag. Een twintiger met stoppelbaard, muts op en gouden oorbel, zaagt een tegel op maat. Benjamin de Haan is ook zzp’er en ingehuurd door Sam Stijl. „Het is in ons voordeel dat mensen geen ander huis kopen. Ze knappen de badkamer op of willen een nieuwe vloer hebben”, zegt Van de Groep terwijl hij een paar wigjes tussen zwarte sierstrippen drukt.

Ronald van der Krogt, zzp-specialist bij vakcentrale FNV, herkent de tendens dat zelfstandigen hun handen vol hebben. „Huizenbezitters maken pas op de plaats en gaan eerder hun eigen keuken of badkamer verbouwen.”

Van der Krogt verwacht dat de 72.000 zzp’ers in de bouw de crisis zullen overleven. „Zelfstandigen zonder personeel zijn flexibele mensen. Ze zijn niet afhankelijk van grote nieuwbouwprojecten en kunnen snel omschakelen naar kleinere klussen in de verbouw.”

Veel zzp’ers zitten volgeboekt tot ver in 2009. Metselaar Jan Bot uit Heiloo ziet het onderhoudswerk toenemen en heeft voor de komende zes maanden werk. Steigerbouwer Newey Constructie uit Arnhem ziet zijn arbeid gewoon doorgaan. Sommige opdrachten werden afgezegd, maar ’het was heel eenvoudig om nieuwe opdrachtgevers te vinden’.

Tiben Steigerwerken uit het Zeeuwse Oud-Vossemeer heeft één keer een opdracht verloren,omdat alle zzp’ers naar huis werden gestuurd. „Maar ik heb werk tot aan de bouwvak.”

Dé van de Riet van Bouwend Nederland is wat sceptischer over de toekomst. „De orderportefeuille is nu nog vol, maar de grote vraag is hoe we er over zes maanden voor staan. Er hangen donkere wolken boven de bedrijfstak. Banken hebben de eisen opgeschroefd voor hun geldleningen. Als bouwprojecten niet doorgaan, is er gewoon minder werk.”

Volgens Ralph Otten van FNV ZBo – bond voor zelfstandigen in de bouw – merken de zzp’ers vooral iets van de crisis in het betalingsverkeer. „Ze moeten langer wachten op hun geld, doordat opdrachtgevers hun rekeningen niet tijdig betalen.”

Een andere bedreiging voor de nering van zzp’ers, meent Otten, is de toestroom van Oost-Europese bouwvakkers. Poolse werknemers verloren in Groot-Brittannië veel werk door de crisis. Zij zoeken hun heil nu elders. Otten: „Zzp’ers kunnen daardoor te maken krijgen met prijsconcurrentie.”

Ronald van der Krogt denkt dat het wel meevalt. „In Engeland is er inderdaad minder werk, maar er zijn geen signalen dat de Polen allemaal naar Nederland komen. Ze gaan ook in hun eigen land aan de slag.”

Volgens Anne Pols van FNV Bouw hoeven zzp’ers in de bouw zich geen zorgen te maken over te toekomst. „Er gaan de komende jaren heel veel mensen met pensioen. Ooit trekt de markt weer aan en zal er vraag zijn naar goede vakmensen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden