De criminaliteit daalt onder alle bevolkingsgroepen

null Beeld anp
Beeld anp

Trouw meldde onlangs dat 'de criminaliteit daalt, maar niet onder alle bevolkingsgroepen'. Daar kwam van verschillende kanten kritiek op. Die kritiek is voor het grootste deel terecht: het stuk had zo niet op de site mogen verschijnen. De criminaliteit daalt namelijk wel degelijk onder alle bevolkingsgroepen.

Redactie

Wat ging er mis? Criminoloog Hans Werdmölder volgde drie decennia lang Nederlands-Marokkaanse jongens, en schreef daarover onlangs een essay in ons katern Letter & Geest: Blijft Hafid op het rechte pad? Daarbij maakte een redacteur van het katern een kadertje, met cijfers over 'criminaliteit en Marokkanen'.

In dat kadertje stonden geen onjuistheden. Maar om wat extra aandacht te vestigen op het essay, maakte de redacteur een uitgebreide versie van dat inzetje, om alvast online te zetten. Het nieuwe, uitgebreide, artikel werd niet meer door de eindredactie bekeken, terwijl de redacteur die het online zette, dacht dat hij gewoon een gecontroleerd krantenartikel doorgaf. Zo belandde het stuk zonder kritische tegenlezer op de site, en slopen er beweringen tussendoor, die achteraf niet te staven blijken te zijn.

Het artikel refereert aan een recent CBS-rapport, over de daling van de criminaliteit, en vermeldde dat het statistisch bureau niet had bijgehouden wat het aandeel van allochtonen hierin was. Zoals weblog Sargasso terecht opmerkt, zat dat cijfer wel degelijk verpakt in een van de statistieken in de bijlagen. En valt daarin terug te vinden dat de criminaliteit, anders dan de kop van ons artikel beweerde, onder alle bevolkingsgroepen daalt.

In plaats van naar dat recente CBS-rapport, greep het artikel terug naar een CBS-rapport uit 2012, waarin werd gesteld dat het aandeel van allochtonen in de criminaliteitsstatistieken stijgt. Dat is op zich een correcte bewering: het aandeel Marokkaanse Nederlanders ten opzichte van 'autochtone' Nederlanders is de afgelopen jaren gestegen. Alleen belandde die bewering verwrongen in het stuk: het CBS meldt dat Marokkaanse Nederlanders vier keer zo vaak verdacht werden van een misdrijf dan 'autochtone' Nederlanders, niet dat daarmee een op de vier verdachten van Marokkaansen huize is.

Maar bovenal valt de gevolgtrekking 'dat de afnemende geregistreerde criminaliteit niet te danken was aan jongens van Marokkaansen en Antilliaansen huize' niet op basis van die cijfers te trekken. Als de criminaliteit onder Nederlanders hard daalt, en onder Marokkaanse Nederlanders iets minder hard, dan stijgt het relatieve aandeel van Marokkaanse Nederlanders in de statistieken. Maar de afname van de criminaliteit is dan wel degelijk ook aan die laatste groep te danken.

Want dat is het goede nieuws: ook onder Marokkaanse Nederlanders daalt de criminaliteit. En dat goede nieuws was niet in het artikel terug te vinden.

Zo leek het alsof Trouw wilde scoren met alarmerende cijfers over criminaliteit onder Marokkanen, in plaats van context te geven bij een mooi, genuanceerd verhaal van een criminoloog die zich al dertig jaar in zijn onderwerp verdiept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden