De controlegrens is bereikt

Vuurwerkbedrijven zijn niet langer bereid om mee te werken aan de talloze controles door overheidsinspecties.

,,Ik heb er genoeg van. Dit dient geen enkel doel meer'', zegt Frans Arntz, voorzitter van de branchevereniging PVPT (Professioneel vuurwerk, pyrotechniek en toepassing).

Het bedrijf van Arntz kreeg deze week voor de veertiende keer sinds de vuurwerkramp bezoek van inspecteurs.

Na de ontploffing in Enschede, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, zijn de evenementenvuurwerk-bedrijven aan de lopende band bezocht en gecontroleerd door een reeks diensten van gemeente, brandweer, politie en de ministeries van defensie, verkeer en waterstaat en Vrom (milieu). Tot nu toe hebben de bedrijven meegewerkt en de controles lijdzaam ondergaan.

Dat heeft volgens PVPT-voorzitter Arntz nu zijn langste tijd gehad. De controles dreigen een doel op zichzelf te worden en zijn vooral bedoeld om te laten zien dat de overheid geen enkel risico meer neemt.

Bij S.E. Fireworks in Enschede was voor de ontploffing van toezicht nauwelijks sprake. Als er al overtredingen werden geconstateerd, kwam het bedrijf er moeiteloos mee weg.

Het ministerie van Vrom vindt de vele inspecties ,,niet zo verwonderlijk: iedereen wil het zekere voor het onzekere nemen'', zegt een woordvoerster. De inspectie milieuhygiëne van Vrom heeft net een inventarisatie afgerond van de 46 grootste vuurwerkopslagbedrijven om na te gaan of de dozen zijn voorzien van de juiste gevarenklasse. Het onderzoeksinstituut TNO stelde in 1991 na de vuurwerkexplosie in Culemborg al vast dat de classificatie op de etiketten soms niet overeen komt met de inhoud.

TNO controleert nu de inventarisatie die het Milieu inlichtingen- en opsporingsteam (MIOT) van de opslag bij de 46 vuurwerkbedrijven heeft gemaakt. Een zogeheten bureauclassificatie moet duidelijk maken of het vuurwerk de juiste etiketten heeft. In geval van twijfel of bij onbekend vuurwerk doet TNO plofproeven om de gevarenklasse vast te stellen.

De MIOT-inspecteurs kwamen maandag een tweede keer op bezoek bij het bedrijf van Arntz om van 138 stuks vuurwerk de merknaam, lengte en gewicht na te gaan. Twee medewerkers van de Inspectie milieuhygiëne trokken zestig dozen vuurwerk open om de inhoud te controleren.

Arntz: ,,Genoeg is genoeg, heb ik gezegd. Ik ben witheet geworden. De controleurs konden het zich levendig voorstellen. Het is overigens de vraag of zij wel de bevoegdheid voor zo'n controle hebben, maar ik heb ze hun gang laten gaan. Ik heb niets te verbergen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden