De conducteur deed zijn werk

Bij station Den Dolder werd hij gesnapt. Behoedzaam probeerde hij nog de treincoupé uit te sluipen toen de hoofdconducteur binnenkwam. Maar die had hem meteen door, ervaren als hij is in het op afstand herkennen van zwartrijders.

Voor het reizen zonder kaartje staat de jongeman (27) nu niet terecht. Wel voor wat hij de conducteur toevoegde toen die na het uitschrijven van de boete niet snel genoeg zijn identiteitsbewijs teruggaf. „Nu die kaart hier, anders sla ik al je tanden uit je smoel”, riep de zwartrijder. Dat is een strafbare bedreiging, zegt de officier van justitie aan het begin van de zitting.

Met de armen over elkaar, leunend op het tafeltje voor hem, zit de verdachte tegenover de rechter. Zijn dikke winterjas met imposante bontkraag houdt hij aan in de rechtszaal.

„Waarom deed u dat”, vraagt de rechter aan de zwartrijder. „Die conducteur deed toch gewoon zijn werk?”

„Dat deed hij niet”, vindt de jongeman. „Ik moest, naast de boete, ook een kaartje bij hem kopen. Ik vroeg of hij er een retourtje van kon maken. Toen zei hij dat ik zelf maar moest uitzoeken hoe ik weer thuiskwam. Daarom werd ik kwaad.”

De officier neemt de zaak hoog op. „We lezen allemaal in de kranten over toenemende agressie tegen politieagenten en ambulancepersoneel. Conducteurs horen ook bij deze groep. Dit soort geweld moet een halt worden toegeroepen.” Ze eist een niet geringe straf: drie weken cel onvoorwaardelijk. Daarnaast vindt ze dat de zwartrijder de twee weken voorwaardelijk die hij voor een eerder delict kreeg, nu uit moet zitten.

Het is al de zoveelste keer is dat de jongeman terechtstaat. „Meneer heeft zes pagina’s strafblad met flink wat geweld en bedreiging. De tijd van alternatieve straffen is voor hem voorbij”, licht de aanklager toe. De advocaat van de zwartrijder is het daar helemaal niet mee eens: „Cliënt is juist op de goede weg: hij werkt aan zijn agressieproblematiek en aan zijn cannabisverslaving. ’Eens een boef, altijd een boef’, gaat hier niet op.”

Net als de officier maakt ook de rechter zich zorgen over toenemende agressie tegen bepaalde beroepen. „Agenten, brandweerlieden, conducteurs... daar moet je met je tengeltjes vanaf blijven”, zegt hij met enige stemverheffing.

Maar een gevangenisstraf vindt de rechter niet handig. De verdachte zit namelijk al een maandenlange straf uit voor een ander delict. Wat voegt drie weken cel daar nog aan toe, vraagt de rechter zich hardop af. Een werkstraf lijkt hem beter: hij veroordeelt de zwartrijder tot zeventig uur werken. De hoofdconducteur moet hij honderdvijftig euro smartegeld betalen.

„Dat geld heb ik niet”, zegt de verdachte.

„Dan zou ik meteen gaan sparen”, antwoordt de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden