De componist haalt zijn première niet

Een als whodunnit verpakte bekentenisroman, mét toetje

Wesley Stace is een Britse, in Amerika woonachtige schrijver die ook als de folkzanger en singer-songwriter John Wesley Harding door het leven gaat - een naam die hij ontleende aan een album van Bob Dylan. Hij begon in het Thatcher-tijdperk als protestzanger, met een gitaar vol stickers van Nelson Mandela erop. In 2011 verscheen zijn achttiende album.

Sinds 2005 werkt Stace, die in Cambridge Engelse literatuur studeerde, ook aan een schrijverscarrière. Onder zijn eigen naam, zo vertelde hij TheNew York Times. Alleen zo kan hij zich in bibliotheken opsluiten en eindeloos research doen. Voor 'Charles Jessold, moordcomponist', een als een whodunnit verpakte bekentenisroman, was dat zeker nodig. Stace verdiepte zich in de Britse klassieke muziek aan het begin van vorige eeuw, een wereld waarvan hij eigenlijk niets wist.

Het boek draait om de dood, in 1923, van Charles Jessold, talentvol componist. Na de generale repetitie van zijn eerste opera wordt hij gevonden in zijn appartement, de revolver nog in de hand. Er zijn nog twee andere doden, Jessolds vrouw en een man. Was hij haar minnaar? Beiden zijn vergiftigd. En hoe kan het dat de plot van Jessolds opera zo akelig veel lijkt op hetgeen er waarschijnlijk gebeurd is?

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste stelt muziekcriticus Leslie Shepherd, die Jessold het libretto voor zijn opera bezorgde, zijn herinneringen ter beschikking aan de politie. In deel twee doet de inmiddels oud geworden Shepherd nogmaals zijn verhaal. Dan pas blijkt hoe onbetrouwbaar zijn eerste versie was, en dat Jessold heus niet alleen ten prooi viel aan zijn 'drankzucht en obsessieve aard'.

Zo ingenieus als de plot is, en zo mooi verteld, zo intrigerend is het tijdsbeeld dat Stace schetst. Shepherd is de patriottische recensent die hoopt de Britse klassieke muziek via Jessold eindelijk naar een hoger plan te tillen. Maar de componist gaat zijn eigen weg, reist naar Frankfurt en komt in aanraking met de atonale muziek van Schönberg, voor Shepherd de totale verschrikking. Hij kan niets met de moderne tijd die zich zo onverbiddellijk aandient. Overigens liet Wesley Stace componist Daniel Felsenfeld een 'Five-song suite' componeren in de geest van Jessold, te beluisteren op zijn website. Een bijzonder toetje bij een knap boek.

andrea bosman

Wesley Stace: Charles Jessold, moordcomponist. (Charles Jessold, Considered As A Murderer) Nieuw Amsterdam, Amsterdam. Vert. Harm Damsma en Niek Miedema; 384 blz. € 24,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden