Minaret

De communistische god duldt geen concurrentie van de Koran

Protest van Oeigoeren op 7 juli in de provincie Xinjiang Beeld anp
Protest van Oeigoeren op 7 juli in de provincie XinjiangBeeld anp

De klap kon niet uitblijven. In China gaat er al een jaar lang geen week of dag voorbij zonder een rotmaatregel tegen moslims. Vorige week was er een climax: Peking verbood de Koran, althans in de westelijke provincie Xingjan. Daar wonen de ruim tien miljoen Oeigoeren, moslims die een soort Turks spreken.

Ze mogen vooralsnog wel moslim blijven, maar de loyaliteit aan China en de communistische partij moet absoluut zijn. En dus is ook de Koran taboe. Want ook de communistische god is een jaloerse god die geen concurrentie duldt. Boven moskeeën wappert tegenwoordig de Chinese vlag, zo meldt Radio Free Asia, die een foto laat zien. Spandoeken op de gebouwen sporen aan tot liefde voor de communistische partij en het Chinese vaderland. De islamitische geloofsbelijdenis is verwijderd.

Elke maandagochtend klinken vanaf godshuizen in plaats van de gebedsoproep het volkslied en een lofzang op de partij. Een imam of een ambtenaar geeft politieke scholing. Tot nu toe hielden de autoriteiten gelovigen thuis ongemoeid, maar dat is voorbij. Mensen moeten, zo wil een nieuwe verordening het, hun huiskorans en ander godsdienstig gereedschap inleveren. Doen ze dat niet dan dreigt harde straf.

Huizoekingen

Het moet nog blijken of de politie echt op grote schaal huiszoekingen gaat doen naar illegale korans, gebedsmatjes, rozenkransen en schilderijtjes achter glas van Mekka. Maar hier en daar schijnt het inderdaad al te gebeuren.

Radio Free Asia beschrijft besluiten en vonnissen, die voorafgingen aan het koranverbod. Alles 'ter bestrijding van extremisme'. Treinconducteurs weren baarden en gezichtssluiers. Op scholen is de Turkse taal taboe. Het Suikerfeest stond dit jaar in het teken van communistische propaganda. De lijst van verboden Arabische, islamitische namen groeit gestaag.

En dan de vonnissen. De 21 jaar oude au pair Horigul Nasir kreeg tien jaar cel wegens propaganda voor de hoofddoek. Volgens haar broer draagt ze die zelf niet eens. Rechter in ruste Huang Yunmin wacht op zijn vonnis wegens 'aanzetten tot rassenhaat'. Veearts Haliq Mahmut, die een kogel verwijderde uit het been van een demonstrant, kreeg in 2014 daarvoor acht jaar cel. Hij was toentertijd 65.

Een jaar later kreeg econoom Ilham Tohti levenslang na een pleitrede voor de Oeigoeren. Verder zijn er nog de duizenden mensen die de heropvoedingskampen bevolken, bijvoorbeeld omdat ze de simkaart van hun telefoon hadden weggegooid, of omdat ze plotseling niemand meer belden. Verdacht gedrag, dus opsluiten maar.

Egypte zwijgt

Pekings lange arm reikt tot in het buitenland. In juli pakte de Egyptische politie tweehonderd Oeigoerse jongeren op. Velen studeerden aan het theologische instituut Al-Azhar in Cairo. Ze vertelden naderhand dat ook Chinese ondervragers hen verhoorden, niet in China dus, maar in een Egyptische gevangenis in Cairo. Ze trokken zakken over de hoofden van de Oeigoeren en onderzochten hun telefoons op belastende informatie. Zestien arrestanten zijn waarschijnlijk naar China gedeporteerd.

Koranminnend Egypte zwijgt erover als een granieten faraobeeld. Wel keft het land dapper mee tegen Myanmar, vanwege de geteisterde Rohingya-moslims. President Sisi sprak zijn afschuw uit. Hij deed dat begin vorige maand in Peking, samen met de Russische president Poetin. Maar over de Oeigoeren schroefde hij zijn kaken op elkaar.

Wel besprak hij met zijn Chinese gastheren de financiering van een nieuwe Egyptische spoorlijn. Aan sfeerbederf had hij geen behoefte.

Lees ook de eerdere bespiegelingen over de de islamitische wereld door arabist Eildert Mulder.

Lees ook: 'Chinese moslims moeten hun korans inleveren'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden