De Colt, het favoriete wapen van cowboys en Hollywood

De Colt van gangster Al Capone, op een veiling in 2011. Beeld AP
De Colt van gangster Al Capone, op een veiling in 2011.Beeld AP

Wyatt Earp, Billy the Kid, Jesse James. Zowel schurken als helden uit het Wilde Westen die een ding gemeen hadden: ze droegen allemaal een Colt. Maar dit bedrijf lijkt nu na 179 jaar nooit meer de beroemde revolver te maken. Colt vraagt uitstel van betaling aan, zo meldde het bedrijf vandaag. Het traditionele wapen blijft wel doorleven in Hollywood.

Kick Hommes

Cowboys in het Wilde Westen hielden van hun paard en hun zadel, maar hun echte liefde was hun wapen. Het grote geweer was van Winchester of Henry, maar de revolver, het wapen voor de korte afstand, kwam van Samuel Colt, die in 1835 patent aanvroeg voor een uitvinding waarmee de Amerikaanse wapenindustrie een boost kreeg.

De Colt-revolver was revolutionair omdat voor het eerst meerdere schoten konden worden gelost, zonder dat de revolver herladen hoefde te worden. Samuel Colt maakte een ronddraaiende cilinder, waarbij zes schoten via dezelfde loop afgevuurd konden worden. Dit gaf de gebruiker een groot voordeel.

De revolver was vooral populair bij avonturiers die het midden van Amerika gingen ontdekken. Aan het einde van de negentiende eeuw verhuisden bijna vier miljoen Amerikanen naar het westen van het land in een zoektocht naar geluk, goud en glorie. Een betrouwbare revolver was daar van levensbelang. Colt floreerde en op de dijen van de gelukszoekers betwistte de revolver zowel gevechten tegen indianen als de Amerikaanse Burgeroorlog.

De man op de foto is waarschijnlijk Billy the Kid, de churk uit het Wilde Westen. De revolver die op de foto rechts hangt, is een Colt. Beeld AP
De man op de foto is waarschijnlijk Billy the Kid, de churk uit het Wilde Westen. De revolver die op de foto rechts hangt, is een Colt.Beeld AP

De vredestichter
De echte opleving volgde in 1873, toen duizend Texans Rangers van de Amerikaanse regering de uiteindelijk bekendste revolver van Colt gingen dragen. Dit was de Colt .45, ofwel de Colt Single Action Army of de 'Vredestichter'. Daarmee werd de revolver vernoemd naar een beroemde quote van Colt in 1852: 'De goede mensen in de wereld zijn verre van tevreden met elkaar en mijn wapens zijn de beste vredestichters'.

De Colt .45 was zo populair omdat de revolver oerdegelijk bleek. Bovendien konden de schoten worden gelost bijna zonder dat de trekker overgehaald hoefde te worden. Alleen de haan naar achter spannen en loslaten was genoeg om een kogel af te vuren. Deze techniek, waardoor de revolver een soort minimitrailleur werd, kwam later in veel Westerns terug.

Modernisatie
De laatste jaren ging ook Colt met de tijd mee. Moderne wapens werden ontwikkeld (Al Capone droeg bijvoorbeeld in de jaren '20 altijd een Colt .38 politiemodel en James Bond schoot ermee in verschillende films) en Amerikaanse soldaten schoten met een Colt machinegeweer in de woestijn van Afghanistan. Het C7-geweer, waar het Nederlandse leger mee schiet, is ook van Colt.

Toch gaat het al jaren slecht met het bedrijf. Concurrenten als het Oostenrijkse Glock en het Amerikaanse Smith & Wesson hebben de voorbije jaren veel innovatievere modellen op de mark gebracht en lukt het hen ook deze efficiënter te fabriceren, aldus analisten. De enige oplossing: een overname door een concurrent.

Het is dan ook daarom dat Colt onlosmakelijk verbonden blijft met het Wilde Westen. Niet verwonderlijk ook dat Hollywood de Colt veelvuldig gebruikte in Westerns en andere klassiekers. Hieronder een korte bloemlezing:

The Good, the Bad and the Ugly (1966)
In deze klassieker van Sergio Leone uit 1966 speelt Clint Eastwood de rol van Blondie, een van drie vrijbuiters die op zoek zijn naar een schat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Leone laat hem tijdens de film een Colt Navy 1851 schoonmaken, terwijl drie man hem willen overvallen. Is Eastwood op tijd klaar met het laden van zijn Colt?

Once Upon a Time in the West (1968)
Op de muziek van Ennio Morricone wordt het eindduel tussen Charles Bronson en Henri Fonda eens een keer niet beslist door een Colt. Fonda (Frank), de eigenaar van een Colt, wordt neergeschoten door Harmonica. In het shot komt de Colt secondenlang in beeld (vanaf 6.30 min), als Fonda er niet meer in slaagt de revolver in de holster te stoppen.

Overigens komt ook in de openingscene, waarin Jack Elam wacht op de naderende trein, een Colt prominent in beeld. Dit is de Peacemaker, de bekendste revolver van Colt.

The Quick and the Dead (1995)
Een jonge Leonardo DiCaprio laat in dit debuut van Russel Crowe als filmregisseur diezelfde Crowe kiezen uit verschillende wapens. Zo laat hij onder andere de Colt Peacemaker zien, volgens DiCaprio een 'Eagle Butt Peacemaker'.

Django Unchained (2012)
Quentin Tarantino houdt van bloed en geweld, en daar kwam met Django Unchained geen verandering in. De Colt komt prominent in beeld als slaaf Django een van de Brittle-broers in elkaar slaat met een zweep en daarna door het hoofd schiet. Dat gebeurt met een Colt Dragoon, die in 1848 voor het eerst werd gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden