De collega’s van Wegener hebben gelijk

De redacties van de regionale kranten van Wegener verzetten zich fel tegen bezuinigingsplannen van hun uitgever. Ze hebben groot gelijk.

 • Bekijk de gesproken column
 • Bij Wegener, uitgever van regionale kranten van Zeeland tot Overijssel, staan honderden banen op de tocht. Niet omdat er verlies wordt geleden, maar omdat er te weinig winst wordt gemaakt, althans naar de zin van Mecom, de Britse eigenaar van Wegener. Bij het Brabants Dagblad, De Gelderlander, Twentsche Courant Tubantia en de andere kranten van Wegener is de afgelopen jaren al fors bezuinigd. Een nieuwe ronde bezuinigingen zou de doodsteek zijn voor hun kwaliteit.

  Dat hun redacties deze week dreigden te gaan staken, zegt genoeg. Het is vreselijk om géén krant te maken; je ziet nieuws waarvan je vingers gaan jeuken, maar je mag niet tikken. Geen van de journalisten zou dat leuk vinden, maar ze komen op voor de kwaliteit van hun krant. Dat deden ook verscheidene burgemeesters in het zuiden en oosten van het land. Zij vrezen voor de lokale en regionale democratie. Want goede kranten zijn cruciaal voor informatie, debat en controle op machten en instanties.

  De woede richt zich op de top van Wegener, en vooral op Mecom-topman David Montgomery. Die zou alleen oog hebben voor het financiële resultaat, en niet voor de kwaliteit van zijn kranten. Een kille investeerder. Dat is de indruk. En in dit huis wordt dan meteen de vergelijking getrokken met de Britse investeerder Apax, die enige tijd onze moedermaatschappij PCM in handen had. Eén pot nat, volgens sommige collega’s: het zijn private investeerders van de korte baan, die met de krant hun kont afvegen als hij niet meer rendeert.

  Als die investeerders liefde koesteren voor kranten, weten ze die inderdaad goed te verhullen. Maar er zijn ook verschillen tussen Mecom en Apax, tussen Wegener en PCM. In ons geval werd de investeerder aan boord gehaald om PCM uit te breiden, om nieuwe activiteiten op te zetten en aan te kopen. Daar is alleen niets van terechtgekomen. Maar die investeerder zag wel kans om enkele honderden miljoenen aan financiële lucht uit de onderneming te halen ten bate van de aandeelhouders, waaronder Apax zelf. Klassiek privaat investeringsgedrag, zou de econoom zeggen. In dit geval ging het om een mediabedrijf maar het had voor Apax ook een broodfabriek kunnen zijn.

  We zijn erbij geweest, we hebben het laten gebeuren. Maar het is in dit huis niet zo ver gekomen dat de kwaliteit van de krant moest buigen voor de winst. PCM is blijven investeren in kwaliteitskranten, een losbollig avontuur als de gratis krant DAG even buiten beschouwing gelaten. Het bedrijfsresultaat is belangrijker geworden dan het vroeger was, maar het hart van PCM klopt nog voor de kwaliteitskrant.

  We hebben op de redactie van Trouw twee jaar geleden zo’n 25 collega’s zien vertrekken, omdat er bezuinigd moest worden. En we voelen de pijn nog dagelijks. Die ingreep had echter weinig van doen met Apax. Hij was nodig om Trouw uit de rode cijfers te krijgen. Dat is gelukt, en we proberen nu met nieuwe activiteiten die arbeidsplaatsen weer terug te verdienen.

  De oplage van betaalde kranten blijft onder druk staan. Het is een enorm gevecht om in medialand overeind te blijven. Dat gevecht kan alleen gewonnen worden door te investeren in kwaliteit. Maar bij Wegener dreigt daarin juist het mes te worden gezet. De journalisten die zich daartegen verzetten, verdienen bewondering en steun. De steun van deze redactie hebben ze.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden