De collega? Die zit in de container

Pesten op het werk groot probleem in België Ambtenaar pleegt zelfmoord

Collega's die een ploegmaat vastbinden aan een bureaustoel, de mond dichttapen, slaan en schoppen. Chefs die een ondergeschikte op een kamer zetten zonder telefoon of computer, zodat deze niet kan werken en vanzelf wel zal opstappen. Pesten op het werk is aan de orde van de dag in België, en er staan geregeld gruwelijke voorbeelden van in de krant. Binnen de hiërarchische werkverhoudingen in het land worden 'lastpakken' gemakkelijk gemarginaliseerd of ontslagen en durven mensen het niet snel hogerop te zoeken.

Vorige week pleegde een ambtenaar van de gemeente Sint-Genesius-Rode zelfmoord. In zijn afscheidsbrief gaf hij de pesterijen op het werk als reden op, noemde de naam van de dader en verweet de gemeente gebrek aan steun. De waarnemend gemeentesecretaris ontkende daarop dat de gemeente wist van de pesterijen. Tot zover is dit nog routine.

Maar naar nu blijkt, wisten burgemeester Myriam Rolin, de toenmalige gemeentesecretaris en de personeelsdienst wel degelijk van de klachten. Een Brusselse onderzoeksrechter is op de zaak gezet. Mogelijk volgt een tuchtprocedure tegen de burgemeester.

In mei vorig jaar kreeg het gemeentebestuur een aangetekende brief van een collega van de man die nu zelfmoord heeft gepleegd. Daarin beklaagde deze man zich over de pestkop, die onder meer collega's bedreigde die overuren maakten, een collega in de slibcontainer op de gemeentewerf had gegooid en kluisjes openbrak om kleding weg te nemen. De briefschrijver vroeg om maatregelen. Nadien zijn er nog brieven van twee andere klagers over deze zelfde pestkop bij het gemeentebestuur bezorgd.

De Belgische overheid probeert het pesten op het werk te bestrijden. Na de zelfmoord van een postbode in 2000 kwam er in 2002 een wet die werkgevers verplicht binnen een bepaalde termijn op klachten te reageren. Want behalve de angst van werknemers voor hun baas, speelt bij de pesterijen ook een rol dat Belgische bazen en autoriteiten graag een probleem voor zich uit schuiven in plaats van oplossen.

Zo suggereerde het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode, na ontvangst van de brieven, dat de slachtoffers bij een volgende gelegenheid een gedetailleerd verslag zouden maken om aan het gemeentebestuur te overleggen. De gedesillusioneerde werknemers hebben zo'n verslag niet meer gemaakt, en het gemeentebestuur heeft niets meer gedaan.

Volgens het bureau Idewe, een toezichthouder op werkplekken, neemt het aantal meldingen over pesten op het werk toe. In 2005 ging het om 367 meldingen, in 2011 waren er 802 officiële klachten. Minister van werk Monica De Coninck heeft aangekondigd in het najaar een campagne te willen beginnen om de mentaliteit van zowel bazen als ondergeschikten te veranderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden