De collectieve zorgverzekering, mét extra kortingen, zit eraan te komen.

door Wybo Algra

Een voordelige zorgverzekering met groepskorting is nu voor iedereen weggelegd. Desnoods bij het Kruidvat.

Op het eerste gezicht valt er niet veel te halen voor de prijsbewuste mensen op jacht naar een goedkope zorgpolis. De nieuwe basispremies lopen uiteen van 1125 euro (Agis) tot 1224 euro (ONVZ) per jaar – een verschil van ruim acht euro per maand.

Dat zijn de premies voor mensen die op eigen houtje bij de verzekeraars aankloppen. Een nipte meerderheid van de verzekerden had in 2006 zo’n individuele polis.

Maar 2007 wordt het jaar van de collectieve polis, waarop verzekeraars kortingen mogen geven tot een wettelijk maximum van tien procent.

Werkelijk iedereen kan nu kiezen voor zo’n goedkope groepspolis: via de werkgever, de werkgever van de partner, vakbond, sportclub, patiëntenorganisatie, homoblad, studenten- of ouderenbond.

Wie buiten al die categorieën valt, kan altijd nog naar drogisterijketen het Kruidvat voor een ’klantenpolis’, of een rondje surfen voor een ’sitebezoekerspolis’.

En dan valt er meer winst te boeken dan acht euro per maand. De goedkoopste aangetroffen polis is een Ohra-basisverzekering via vergelijkingssite www.independer.nl. Die kost 1024,80 euro per jaar. Dat scheelt 100 euro met het basistarief van Agis, dus nog eens ruim acht euro per maand in de knip.

Bij ONVZ willen ze iets rechtzetten: ze zijn niet de duurste. Bijna alle verzekeraars, licht een woordvoerder toe, hanteren voor de vergelijkende prijsstaatjes de tarieven voor hun voordeligste verzekering, en vaak is dat een in natura polis. „Daarbij bepaalt de verzekeraar naar welke artsen en ziekenhuizen je toe mag”, verklaart de ONVZ-woordvoerder. „Met die zorgverleners heeft de verzekeraar speciale prijsafspraken.”

Voor 1224 euro krijgt de verzekerde bij ONVZ een zogeheten restitutiepolis: de rekening wordt betaald, ongeacht de keuze van zorgverlener. Ook met dergelijke verzekeringen zijn vrijwel andere verzekeraars goedkoper – www.basisverzekeringveiling.nl heeft een Delta Lloyd-restitutieverzekering in de aanbieding voor bijna 1035 euro. Maar de service, zegt de ONVZ-woordvoerder, daar kan geen concurrent aan tippen. „Alle rekeningen worden binnen drie dagen betaald, en de polissen zijn volstrekt helder.”

Het Nivel, onderzoeksinstituut van de gezondheidszorg, vroeg ruim 8000 verzekerden naar hun oordeel over hun zorgverzekeraar. Per saldo zijn de meeste verzekerden best tevreden. Ook over ONVZ, die op een mooie zesde plaats staat. Maar op twee punten kan het volgens het Nivel bij veel verzekeraars beter. De telefonische bereikbaarheid en de informatievoorziening: veel klanten snappen niet voor welke zorg ze moeten bijbetalen. Uitgerekend op deze onderdelen scoort ONVZ niet bijzonder goed. Voor telefonische bereikbaarheid van de klantenservice is het een middenmoter, en de informatie over bijbetalen kan volgens de helft van de ONVZ-klanten beter. Vorig jaar bezette ONVZ overigens wel de koppositie in de Nivel-ranglijst voor klanttevredenheid, en de laatste twee jaar in een soortgelijk onderzoek van vergelijkingssite www.independer.nl.

Voor bijbetalen loont het hoe dan ook de kleine lettertjes te lezen, liefst vooraf. De Consumentenbond publiceerde in zijn jongste Gezondheidsgids een eigen onderzoek naar aanvullende verzekeringen voor brildragers of mensen die een kroon willen. Conclusie: op aanvullende verzekeringen valt veel te besparen door vooraf een inschatting van verwachte kosten te maken en te kijken of die opwegen tegen de premie. Want veel aanvullende verzekeringen vergoeden brillen of lenzen, maar de mate waarin verschilt enorm. Bij de meest ’luxe’ aanvullende pakketten draaien mensen soms toch zelf op voor de rekening van de opticien. En bij verschillende verzekeraars wordt een kroon helemaal vergoed, maar de prijzen van hun aanvullende pakketten lopen honderden euro’s uiteen.

Goed, de maandelijkse premie telt mee bij de keuze van een zorgverzekering. Maar als de aanbiedingen voor goedkope collectieve verzekeringen de burger om de oren vliegen, zullen de verzekeraars met extra lokkertjes moeten komen. Dat doen ze dan ook. Een greep uit de ettelijke mogelijkheden: de Agis 50+ Actiefpolis, want ’wie de vijftig is gepasseerd, heeft geen behoefte meer aan kraamzorg’. Wel in dit aanvullende pakket zitten onder meer volledige vergoeding van fysiotherapie, een gratis griepprik, geheugentherapie en verblijf in een hospice.

De Studentenpolis, met honderd gratis condooms én een jaarlijkse kostenloze controle op geslachtsziekten, komt terug in 2007. Hetzelfde geldt voor de Sportpolis, waarvoor NOC-NSF samenwerkt met Zilveren Kruis Achmea. Deze is bestemd voor houders van een nationale sportpas. Dat zijn er nu al twee miljoen, en in de toekomst misschien wel vier miljoen. In het aanvullende sporterspakket zitten blessureconsulten, sportbraces, -brillen en steunzolen.

Hockeyers kunnen ook terecht bij ONVZ voor dergelijke vergoedingen. ONVZ biedt verder privé-zorgpakketten met een eenpersoonskamer in het ziekenhuis, uitgebreide maaltijden en dagelijks de krant op het ziekbed. Ohra biedt aanvullende pakketten voor verschillende gezinssituaties: alleenstaand, gezin, oudere. Gezinsuitbreiding of scheiding? Geen nood, deze Ohra-polis kan tussendoor worden gewijzigd.

Het doet allemaal terugverlangen naar de tijd van twee soorten jam in de dorpswinkel, maar geen nood. Op www.kiesbeter.nl, een door de overheid gesubsidieerde site, brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu alle informatie van de zorgverzekeraars overzichtelijk bij elkaar. December vorig jaar werd de site door een miljoen mensen geraadpleegd. De onafhankelijke kiesbeter-site biedt verschillende opties: direct zoeken naar de goedkoopste verzekering, de eigen polis vergelijken met die van vorig jaar om te zien wat er geschrapt of juist toegevoegd is, en – eventueel na het aanklikken van een eindeloze lijst trefwoorden – een overzicht van geschikte aanvullende verzekeringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden