De coalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer: evenveel zetels voor VVD en FvD

De VVD heeft net zoveel zetels behaald in de Eerste Kamer als Forum voor Democratie. Beide partijen krijgen 12 zetels. Dat blijkt uit een vertaling van de stemmen die dinsdag door de leden van Provinciale Staten zijn uitgebracht. 

De uitslag is verder als volgt: CDA 9 zetels, D66 7, PVV 5, SP 4, PvdA 6, GroenLinks 8, ChristenUnie 4, 50PLUS 2, Partij voor de Dieren 3 en Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) 1 en SGP 2.

In een prognose direct na de Provinciale Statenverkiezingen was Forum nog de grootste partij met 13 zetels. De VVD eindigde toen op 12.

De twee extra senaatszetels die de coalitiepartijen door strategisch stemmen in de wacht hebben gesleept zijn ‘een meevaller’, aldus CDA-lijsttrekker Ben Knapen. “Maar het verandert de wereld ook weer niet.” De regeringspartijen zijn hun meerderheid kwijt en zullen voor hun beleid steun moeten zoeken bij andere partijen.

Keuzemogelijkheid

Lijsttrekker Mirjam Bikker van de ChristenUnie is blij dat de regeringspartijen nu toch meerdere mogelijkheden hebben om met slechts een extra partij tot een meerderheid te komen. “Voor de coalitie is het prettig nu dat je met meerdere partijen kan kijken hoe we wetsvoorstellen die belangrijk zijn voor Nederland, van draagvlak kunnen voorzien.” VVD-lijstaanvoerder Annemarie Jorritsma vindt die keuzemogelijkheid “een prettige bijkomstigheid” maar stelt zich er niet al te veel van voor. “Het kabinet moet eigenlijk altijd zijn best doen om een zo breed mogelijk draagvlak voor elk wetsvoorstel te krijgen”, vindt zij. Dat werk moet volgens haar vooral in de Tweede Kamer worden gedaan.

De Zuid-Hollandse fractie van Forum voor Democratie heeft maandag geen enkele stem gegeven aan de lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Henk Otten. Die maakte onlangs openlijk ruzie met partijleider Thierry Baudet. Tien van de elf Statenleden steunden lijstduwer Theo Hiddema. De Zuid-Hollandse FVD-voorman Rob Roos wilde niet te veel zeggen over het stemgedrag van zijn fractie. “We zijn fan van Hiddema. Hij kan de plek in de Eerste Kamer nu niet accepteren, omdat hij al in de Tweede Kamer zit. Maar als hij ooit de Tweede Kamer verlaat, kan hij misschien zijn senaatszetel opeisen. We hebben die plek zeker gesteld.”

Het elfde Statenlid van FVD in Zuid-Holland stemde niet op de eigen partij, maar op de SGP. “We hadden wat stemmen over. Daar wordt over onderhandeld, zoals elke partij doet. Overal wordt over nagedacht, niks is toeval”, aldus Roos. “Wij hebben liever dat de SGP die zetel krijgt dan dat de zetel naar een linkse partij gaat.”

Lees ook: 

Hoe de coalitie de schade in de Eerste Kamer alsnog kan beperken door slim te onderhandelen

Het Binnenhof zag het al eerder aankomen: de coalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer. Maar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kunnen de schade beperken, mits ze slim onderhandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden