DE CLUB

In het turbulente jaar 1968 werd de Club van Rome opgericht. Terwijl de studenten barricades oprichtten tegen de heersende welvaart, vergaderden vijftigers in hun kantoren uit zorg over de toekomst van diezelfde welvaart.

ERIC-JAN TUININGA

Het grootste verschil met het eerste rapport is echter het ontbreken van een schokeffect: er wordt niets nieuws beweerd en het is allemaal weinig geinspireerd opgeschreven. De bejaarde schrijvers lijken niet veel nieuws toe te voegen te hebben aan de lawine van sombere analyses over de toestand van de mensheid. Het blijft een cri de coeur van een generatie topmensen die twintig jaar lang de samenleving niet verstandiger heeft zien worden. En ze leggen terecht de vinger op de gevoelige plekken van de huidige samenleving.

Toch blijf ik de Club van Rome een warm hart toe dragen, maar het is de aan nostalgie grenzende sympathie die je hebt met de ouder wordende voorlopers van een nieuwe beweging. Keer op keer hebben ze goede studies laten uitvoeren naar deelproblemen en daarmee hun collega-besluitvormers bewerkt. Hun meest recente analyses mogen dan niet origineel zijn en hun aanbevelingen soms ronduit naief, toch heeft hun old industrial boys (no girls!) netwerk in die twintig jaar wel degelijk een functie gehad. Op hun manier hebben zij de tweede milieugolf mee helpen voorbereiden en deze belooft veel hardnekkiger te worden dan de vorige.

Blijft de teleurstelling dat de huidige boodschap in zo'n weinig inspirerende stijl is opgeschreven. Het rapport doet denken aan de bombastische toekomstliteratuur uit de jaren zestig. Veel nadruk op wereldwijde aanpak, op het menselijk falen, op kernenergie (sic!), op een dialoog tussen deskundigen en leken en op een betere opleiding voor de jeugd. Dat alles doorspekt met oosterse wijsheden, zonder enige verwijzing.

Een gemiste kans van een respectabel gezelschap in een tijd die wel wat inspiratie kan gebruiken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden