De clip lag al klaar

Elton John heeft gisteren al voorzichtig de kas opgemaakt: hij kan voorlopig in heel Engeland niet meer stuk, en zijn nieuwe versie van 'Candle in the wind' brengt misschien wel 25 miljoen gulden op voor het Dianafonds. Dat zal best. Want zaterdagmiddag om vijf voor drie telde ik vier zenders waar tegelijk, zelfs toen al voor de zoveelste keer, zijn optreden bij de begrafenis van Diana werd vertoond. Liefst in de ITN-versie. De Britse commerciële tv-poot bleek voor het nummer, dat van zichzelf een gegarandeerde tranentrekker was, een clip voorbereid te hebben.

Zoals de NOS had gezorgd voor zoveel mogelijk ondertiteling, dit in tegenstelling tot RTL 5, zo hadden ze bij ITN bedacht om tijdens Elton John zo aangrijpend mogelijke foto's en filmclips te vertonen van Diana, zelfs aangevuld met een shot van koningin Elisabeth met verbeten gezicht. Daarmee omzeilde ITN handig het verbod om tijdens de kerkdienst close ups te maken van de koninklijke familie. Geen van de andere, traditionele liederen werd zo aangekleed, maar geen daarvan zal dan ook apart op cd worden uitgebracht. De BBC volstond met het tonen van een flakkerende kaars bij de laatste klanken van 'Candle in the wind'. Freek de Jonge zal niet lang op nummer 1 van de hitparade staan.

Zo'n 4 miljoen Nederlanders keken naar het tv-verslag. Daarvan zat dik 3 miljoen bij de NOS, een half miljoen bij RTL 5 en de rest grotendeels bij de BBC. In totaal was via het Amsterdamse kabelnet op 12 zenders het verslag te zien. Nederland-België verloor het op alle fronten.

Benieuwd of de NOS het deze keer wel goed had gedaan? Voor mij volstond het, maar dat deed het een week geleden ook al. De NOS betrok de beelden van de BBC en hield het, zoals aangekondigd, om twee uur voor gezien vanwege het dagelijks leven dat doorgaat. Tussen de sport door waren daarna nog korte schakelingen te zien naar de tocht naar Althorp. RTL 5 was toen al een tijdje bezig met de nabetrachting en herhaling van de beste momenten. RTL 5 haalde z'n beelden in de kerk van ITN en buiten op straat van Sky News. Het grote verschil met de BBC was, dat Sky veel meer shots van treurende omstanders vertoonde dan de afstandelijker BBC. Maar als de meetlat ligt bij het station dat er het langst mee doorgaat, won Luxemburg weer. Pas tegen een uur of drie had RTL 5 zelfs geen weerbericht meer voorhanden, zodat ze maar een pauze inschakelden op weg naar de avondprogrammering.

Wat de totale belangstelling betrof, als dat de graadmeter is, won CNN het. Daar trof ik vrijdagnacht Bernard Shaw al vanuit Londen aan, die beloofde tot ver in de volgende namiddag bij ons te zullen blijven.

Het NOS-commentaar werd verzorgd door Joop van Zijl (zich op elk straathoek hoorbaar verheugend op zijn volgende 'Last Night of the Proms') en Tine van Houts, terwijl Jeroen Pauw het voor RTL deed. Aanvankelijk sober, gaandewegmeer ontspannen al liet niemand zich verleiden tot sarcasme, bijvoorbeeld bij het oprukken van de 500 vertegenwoordigers van de diverse goede doelen of bij de entree in de kerk van Pavarotti, die daar zo te zien een aparte regisseur voor had gehuurd.

Tine van Houts was er bij de NOS voor de couleur locale. RTL 5 had daarvoor Peter Brusse, en voor Brusse kan het er niet mal genoeg aan toegaan, elke Engelse excentriciteit eet hij als een taartje. Is dat daar op de achtergrond niet de muur van Buckingham Palace? Daar is nog eens een man overheen geklommen en die heeft zich toen toegang verschaft tot de slaapkamer van de koningin. Van Houts, vrijdagavond nog even te zien in Londen in een enscenering die verdraaid veel weg had van een zeer angstaanjagende Engelse kinderserie, iets van Roald Dahl of zo, was de kenner die kon uitleggen wat voor vriendinnen Diana en Sara Ferguson waren: 'Soms wel, soms niet, hè. Als het goed was, waren ze zusters in de strijd tegen de formaliteit van de koninklijke familie'.

Het verschil tussen Nederland en Engeland kwam het best uit onder het publiek. Zo ondervroeg Betty Lamers vrijdagavond voor NOS enkele wakers langs de route waarbij een mevrouw enthousiast sprak van de 'wartime spirit' die zij weer op het spoor was gekomen. RTL 5 was in Den Haag de straat opgegaan om er de lege straten te filmen en trof daar een mevrouw, die op de vraag waarom ze niet bij haar televisie zat, vertelde dat zij haar maatregelen had genomen: 'Vanavond gezellig op de video'.

En komende zaterdag staat moeder Teresa op het programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden