Reportage

De ChristenUnie hoopt op een uitnodiging van Schippers

Gert-Jan Segers tijdens het 35e partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren.  Beeld ANP
Gert-Jan Segers tijdens het 35e partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren.Beeld ANP

Er ligt nog geen uitnodiging voor de ChristenUnie. Maar de partij staat stilletjes te trappelen om mee te praten aan de onderhandeltafel van Edith Schippers.

“In een tijd van populisme heeft het politieke midden nog maar een paar kansen om te bewijzen dat ze wel kunnen samenwerken voor een beter land”, zei partijleider Gert- Jan Segers vandaag tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren. “Ik herhaal vandaag wat ik eerder gezegd heb: wij zijn altijd bereid het gesprek aan te gaan. In alle openheid. Maar dan moeten we wel gewenst zijn. En zo niet, dan gaan we met hart en ziel in de oppositie aan onze idealen werken.”

Informateur Edith Schippers heeft alle politieke partijen gevraagd zich dit weekend te beraden op de formatie. Het is puur toeval dat de partijcongressen van ChristenUnie en VVD juist in dit belangrijke weekend vallen.

Klimaatbeleid

Het congres zal overigens niet veel veranderen aan de opstelling van de ChristenUnie, zegt woordvoerder Jonathan van de Geer. “Ons is nog niet gevraagd om te praten, dus daar is ook nog geen aanleiding toe.” Voor de ChristenUnie staat nog steeds overeind dat een volgend kabinet en de nieuwe Tweede Kamer werk moeten maken van een ambitieus klimaatbeleid, zei Segers tot de zaal. “En een belastinghervorming die ook gezinsvriendelijk is. Goed onderwijs. We gaan ons inzetten om tegenstellingen te verkleinen, tussen rijk en arm, tussen jong en oud, religieus en seculier. En we willen een humanitair vluchtelingenbeleid.”

Dat D66- partijleider Alexander Pechtold de samenwerking in een kabinet met de ChristenUnie “onwenselijk” heeft genoemd, was wel een kleine domper voor de partij. Het grote twistpunt zit hem in de initiatiefwet voor sterven bij een ‘voltooid leven’, die D66 indiende. “We hadden niet gedacht dat Pechtold het zo hard zou spelen”, zegt Maarten van Ooijen, CU- gemeenteraadslid in Utrecht en voormalig voorzitter van jongerenafdeling Perspectief. “Het kan twee dingen betekenen. Of hij koopt onderhandelingsruimte. Dan kunnen wij aanschuiven, maar is er weinig kans op succes. De tweede bedoeling van Pechtold zou kunnen zijn dat hij zo zijn eigen achterban al voorbereidt op pijnlijke beslissingen.”

De vrees van de ChristenUnie is dat de partij alleen mag aanschuiven ‘als pauzenummer’. Dat premier Rutte (VVD) vrijdag na de mislukte formatieonderhandelingen op het VVD- congres alsnog de loftrompet stak over GroenLinksleider Jesse Klaver, was daarom geen geruststelling. Ook de boodschap dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks ‘als vrienden’ uit elkaar gegaan zijn, is dat niet. “Als het met de ChristenUnie stukloopt, mag GroenLinks straks weer aanschuiven”, zegt Van Ooijen. “Daar zijn wij natuurlijk niet voor in.”

Bereid om te praten

De verkiezingsprogramma’s van de ChristenUnie en GroenLinks lijken veel op elkaar op terreinen van duurzaamheid, inkomensongelijkheid en vreemdelingenbeleid. Waarom zou het met de ChristenUnie wel lukken om eruit te komen? De leden op het partijcongres denken dat er mogelijkheden zijn. Segers: “In ons land is het er altijd op aangekomen dat politieke partijen bereid zijn samen te werken over politieke kloven heen. Dat leidde er bij ons toe dat André Rouvoet in 2007 onderhandelde over deelname aan Balkenende-IV. Dat leidde er de afgelopen periode toe dat Arie Slob onderhandelde over akkoorden met Rutte-II. En dat leidt er nu toe dat wij bereid zijn om te praten.”

Gemeenteraadslid Van Ooijen denkt dat er best muziek kan zitten in een gesprek: “Durf te praten! De ChristenUnie kan in een kabinet niet gaan meewerken aan het realiseren van het recht op sterven bij een voltooid leven. Maar deze discussie is toch ook nog heel pril? Die moet je maatschappelijk nog een paar jaar laten bezinken. Dat kun je toch afspreken?”

Wat betreft milieu en vreemdelingenbeleid staat de ChristenUnie er volgens Van Ooijen anders in dan GroenLinks. “Ik denk GroenLinks daar het maximale eist op het gebied van migratie. Het VN- Vluchtelingenverdrag staat ook voor ons recht overeind. Maar wat betreft integratie en inburgering zouden we wellicht best wat water bij de wijn kunnen doen. Bovendien wil GroenLinks veel milieubelastingen heffen. Daar zitten problemen voor VVD en CDA. Ook wij willen milieubelastingen heffen, maar wij denken ook aan investeringen in duurzaamheid. We moeten zoeken naar groene maatregelen die we allemaal steunen. Duurzaamheid zou dan de verbindende factor kunnen worden.”

Lees ook: Rutte zag al een kabinet met GroenLinks

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden