De christelijke variant van Lowlands

Vanavond begint in het Brabantse Liempde het Flavorfestival, een kleinschalig, christelijk jongerenfestival. Eigenlijk best opmerkelijk, want eerder dit jaar leek het nog gedaan met popmuziekfestivals die zich specifiek richten op een christelijk publiek. Zo besloot het Xnoizz Flevofestival, de christelijke tegenhanger van Lowlands, vorig jaar na 35 edities te stoppen wegens tegenvallende bezoekersaantallen. Vijf vragen aan Hester Hogendoorn, muziekprogrammeur van het Flavorfestival.

Is er nog behoefte aan een christelijk festival? Op het Flevofestival kwamen ieder jaar minder belangstellenden. Vorig jaar was daar met zo'n 6000 betalende bezoekers de ondergrens bereikt.

"Als bij ons iedereen komt die een kaartje heeft, krijgen we een paar duizend mensen. We beginnen vanavond met een grote barbecue. Dat leek ons een gezellige start. We hopen dat er de komende dagen uiteindelijk zo'n 2500 mensen komen. Als je iets nieuws begint, haakt er altijd een groep af. Die denken: 'we slaan wel een jaartje over'. Maar we schatten in dat de helft van het aantal bezoekers van het Flevofestival er wel in zit."

Is Flavor de voortzetting van het Flevofestival?

"Er zijn het afgelopen jaar verscheidene plannen geweest om het Flevofestival voort te zetten. Uiteindelijk besloot een groep vrijwilligers van het Flevofestival om dit nieuwe festival op te zetten. De initiatiefnemers doen het allemaal vrijwillig. Het is een manier om de kosten laag te houden. Wel hebben we een productiebedrijf in de hand genomen voor de uitvoering."

Hoeveel kaarten heeft u al precies verkocht?

"Dat laten we pas weten als het festival is geweest. We merken dat media vooral gefocust zijn op het aantal bezoekers, alsof het succes daarvan afhangt. Laten we eerst maar eens dat festival houden."

Waarom vindt u een christelijk jongerenfestival belangrijk?

"Het overgrote deel van de bezoekers, dat zijn jongeren tot een jaar of 25, komt uit traditionele kerken. Een festival als dit is een plaats waar ze buiten de vaste kaders van kerk en gezin bezig zijn met vragen rondom geloven. Tegelijkertijd heerst er het vrije gevoel dat bij een festival hoort."

Wat is er zoal te zien en te horen?

"Er zijn bands uit binnen- en buitenland. Hoewel, de duurdere Amerikaanse bands hebben we niet. Naast muziek wordt er gesproken over het geloof. Het thema is 'What's your flavor' en gaat dus over keuzes maken. Maak je goede keuzes als er zoveel te kiezen is? Hoe maak je onderscheid tussen je eigen smaak en die van vrienden? Is het belangrijk om een eigen smaak te hebben? Hoe breng je smaak aan je leven? Heeft God invloed op jouw persoonlijke smaak en keuzes?"

Flavorfestival, 15-18/8, Landgoed Velder, Liempde. Kaarten vanaf 55 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden