De chinoiserieën van senator Jean Germain

Hij kon het niet verdragen, Jean Germain. De senator en oud-burgemeester van de stad Tours moest gisteren voor de rechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van malversaties. Te veel voor 'een man van eer', zoals zijn vrienden en collega's hem omschrijven. De socialist Germain benam zichzelf het leven en liet afscheidsbrieven achter waarin hij betoogt dat hij volkomen onschuldig is in de zaak die de Chinese huwelijken-affaire is gaan heten. En dat alles wat hij heeft gedaan altijd in het belang was van de inwoners van de belangrijkste stad in de Loirestreek.

Toch lijkt het daar niet helemaal op. Het ziet ernaar uit dat Germain, die 67 jaar werd, zich behoorlijk in de nesten had gewerkt met een maîtresse met Mata Hari-achtige trekken.

Deze Lise Han, een vrouw van Taiwanese origine, had een lumineus idee om de uitstraling van romantiek en luxe van de Loire, wereldberoemd om zijn kastelen en witte wijnen, te gelde te maken in China. Pasgetrouwde Chinese stellen konden tegen een vergoeding door Jean Germain op het stadhuis van Tours nog een keer symbolisch in de echt worden verbonden.

Germain, onder de indruk van het plan, benoemde Han in 2007 tot hoofd van een 'bureau voor Frans-Chinese relaties'. Probleem was alleen dat zij een ambtenaar werd die opdrachten gaf aan een eigen bedrijfje voor het sluiten van de lucratieve kitsch-huwelijken. Een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling volgens justitie, ook al werd Hans onderneming Time Lotus Blue voortaan niet meer door haar zelf geleid, maar door haar echtgenoot en daarna door een ex-echtgenoot. Volgens de tenlastelegging kneep Germain een oogje toe terwijl zijn geliefde haar zakken vulde.

Ongeveer 200 Chinese stellen trouwden in Tours, wat tot 2011, toen de zaak aan het licht kwam, meer dan 950.000 euro opgeleverd moet hebben. Een verblijf van twee dagen kwam op 3000 euro per koppel. De Chinezen werden na het bezoek aan het stadhuis in vol ornaat rondgereden in een koets en bezochten daarna een kasteel, wijnkelders en de duurdere modezaken. 's Avonds schoven ze voor een galadiner aan in het stadhuis, waar ze een oorkonde zonder enige waarde ontvingen.

Bij een eerdere confrontatie in de rechtszaal beweerden beide ex-geliefden onschuldig te zijn. Volgens de advocaat van Germain had de eerste burger er bij Han op aangedrongen alle banden met haar bedrijfje door te snijden. De raadsheer van Han benadrukt dat dit inderdaad was gebeurd.

Germain heeft altijd gezegd dat hij niet kon weten dat de nieuwe directeuren van Time Lotus Blue intiem gelieerd waren of waren geweest aan zijn vriendin. 'Hoe kon ik dat weten?', verklaarde Germain in 2013. 'Ze hadden andere achternamen dan zij.'

Zeer waarschijnlijk kon de lange tijd als onkreukbaar bekendstaande Germain geen weerstand bieden aan een vrouw die zich de reputatie van een 'buitengewoon effectieve manipulator' verwierf. Hij ontmoette haar tijdens het Chinees nieuwjaar in 2006. Han was toen de eigenares van een winkel in Aziatische etenswaren en andere producten. Zij droomde van grootsere zaken, hij van een zwerm kapitaalkrachtige Chinese toeristen die neerstreek in Tours.

Socialistische kopstukken reageerden verslagen op het nieuws van Germains zelfdoding, waarover geen details bekend zijn gemaakt. Premier Manuel Valls sprak van een vriend die in de bijna twee decennia dat hij er burgemeester was, veel voor de ontwikkeling van Tours heeft betekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden