De Chinezen komen nu echt, liefst via overgenomen bedrijven

Investeringen in Amerikaanse en Europese bedrijven nog niet indrukwekkend, maar dat kan snel veranderen

Ze komen, ze komen, ze komen er echt aan. Jaren geleden werd het voorspeld en die voorspelling kwam uit. Chinese bedrijven zoeken hun heil buiten hun landsgrenzen en kopen in Noord-Amerika en Europa bedrijven. Ook in Nederland.

Doen ze dat op grote schaal? Dat valt mee. Volgens onderzoek van Baker & McKenzie, dat ondernemingen juridische en fiscale adviezen geeft, kochten Chinese bedrijven vorig jaar voor circa 36 miljard euro (belangen in) Noord-Amerikaanse en Europese firma's. Dat lijkt veel - en het was een record - maar Shell trekt voor de aankoop van zijn Britse branchegenoot BG in zijn eentje meer geld uit.

Van de circa 13,5 miljard euro die Chinese bedrijven in Europa aan aankopen spendeerden, kwam 2,3 miljard in Nederland terecht. Meer dan de helft van dat bedrag kwam voor rekening van één overname: die van RX Power, een dochter van chipfabrikant NXP die onder meer signaalversterkers voor zendmasten maakt.

Die overname past in een trend, zegt Wibren Veldhuizen, een van de onderzoekers van Baker & McKenzie. "Chinese firma's kopen relatief vaak bedrijven in de tech-sector die veel kennis in huis hebben." Ook leveranciers aan de auto-industrie, distributeurs en financiële dienstverleners zijn in trek, zegt Veldhuizen. Dat is ook in Nederland te zien. Zo kocht het Chinese Anbang vorig jaar verzekeraar Vivat (Reaal, Zwitserleven). Bedrijven als Inalfa (zonnedaken voor auto's), TIP Trailer Services (verhuur van trailers en tankers) en Nedschroef (schroeven) zijn al langer in Chinese handen.

Een andere trend gaat aan Nederland voorbij. Elders stoppen Chinezen relatief veel geld in vastgoed en infrastructuur. Volgens Baker & McKenzie zien zij dat als een zekere investering; een soort van verzekering voor het geval de Chinese economie inzakt. Maar van veel interesse in Nederlands vastgoed is nog geen sprake.

Directe investeringen van Chinese bedrijven in Nederland zijn er niet veel. Elektronicafabrikant Huawei laat bij Eindhoven een groot distributiecentrum bouwen en is daarmee een uitzondering. "Als Chinese bedrijven in Europa actief willen worden, doen zij dat vrijwel altijd via een overname. Ze hebben geen trek om hier het wiel opnieuw uit te vinden", legt Veldhuizen uit. "Bovendien is Europa met zijn 28 landen nogal ingewikkeld."

Onder de Chinese bezittingen in Nederland zitten een paar opvallende. Nidera bijvoorbeeld, de even onbekende als grote handelaar in granen en andere agrarische producten. Afvalverwerker AVR. En voetbalclub ADO Den Haag, de overname die voor de meeste reuring zorgde, omdat nog altijd onduidelijk is wat de eigenaar precies met de club wil.

De Kruidvat Groep en containerbedrijf ECT zijn al zo'n vijftien jaar in Chinese (Hongkongse) handen. Ze werden gekocht in een tijd dat het 'ze komen, ze komen, ze komen er echt aan' nog niet vaak werd gehoord.

Volgens Baker & McKenzie nemen de Chinese investeringen in het Westen dit jaar toe. Erg gewaagd is die voorspelling niet. Het Zwiterse Syngenta (groot in zaden en bestrijdingsmiddelen) wordt overgenomen door Chemcorp. Als dat Chinese staatsbedrijf de aangekondigde 39 miljard euro op tafel legt, is de 36 miljard die Chinese bedrijven vorig jaar aan westerse ondernemingen uitgaven in één klap overtroffen.

Bovendien werd gisteren bekend dat de hotelketen Starwood waarschijnlijk wordt gekocht door een consortium onder leiding van Anbang, ja die van Vivat. Starwood is onder meer eigenaar van Hotel Des Indes in Den Haag en het Sheraton op Schiphol.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden