null

OpinieAmnesty International

‘De Chineese ambassadeur verhult schending mensenrechten in zijn land’

De Chinese ambassadeur riep in deze krant op tot een ‘constructieve dialoog’ over mensenrechten. Dan moet hij schendingen daarvan in zijn land niet langer verhullen, schrijft Yara Boff Tonella van Amnesty.

“Veel van de Nederlandse kritiek op China is niet acceptabel, vooral niet als het gaat om interne Chinese zaken”, zegt de Chinese ambassadeur Xu Hong in deze krant. Zijn antwoorden staan bol van propaganda, waarin hij de feiten over ernstige onderdrukking in China verdraait. Dit sluit aan bij de steeds assertievere ­manier waarop China zijn visie op mensenrechten exporteert. Volgens de Chinese autoriteiten valt het belang van het individu in het niet bij dat van de staat.

We lezen wat we van China kennen: er zouden ‘verschillende manieren’ zijn om mensenrechten te benaderen. Maar het mooie aan mensenrechten is juist dat ze universeel zijn. Of je in Amsterdam, Lagos of Beijing woont: we hebben allen recht op bijvoorbeeld leven, schoon drinkwater en vrije meningsuiting. Wie daar aan tornt, maakt van mensenrechten vrijblijvende waarden.

Xu geeft aan de dialoog “op een positieve en constructieve manier” te willen aangaan. Namens Amnesty vroegen we meerdere malen om een gesprek met de ambassadeur, maar een reactie blijft uit. Kunnen we alleen een dialoog hebben als we de internationale mensenrechtenprincipes loslaten? Zo werkt een constructieve dialoog niet, dat is iets opdringen.

China vindt de wereldwijde kritiek op de heropvoedingskampen in Xinjiang, waar naar schatting een miljoen mensen vastzitten, maar vervelend. Xu zegt: “De kritiek is vaak gebaseerd op geruchten en niet op solide feiten, ook als het gaat om de situatie van de Oeigoeren in Xinjiang.” De kampen waarin China hen plaatst, zijn volgens hem geen concentratiekampen. “Het gaat om centra voor educatie en training.”

Uit gelekte documenten van de Chinese communistische partij en ander bewijs dat organisaties als Amnesty verzamelden blijkt iets anders. Oeigoeren en andere etnische minderheden zitten in kampen waar indoctrinatie, marteling en eenzame opsluiting schering en inslag zijn. Als ze vrijkomen, moeten ze vaak dwangarbeid verrichten en hun eigen cultuur opgeven. Ze krijgen dus niet ‘een baan en daardoor een beter leven’, zoals Xu beweert.

Kritiek incasseren hoort bij het internationale mensenrechtensysteem en bij een constructieve dialoog. De schendingen in China, mogen niet verdraaid of verhuld worden. Daarop moeten we China blijven aanspreken. Of Chinese hoogwaardigheidsbekleders dat acceptabel vinden of niet.

Lees ook:

Chinese ambassadeur: Veel van de Nederlandse kritiek op China is niet acceptabel

Nederland handelt volop met China, maar heeft ondertussen kritiek op de mensenrechtensituatie in dat land. Die bemoeienis is ‘niet acceptabel’, zegt de Chinese ambassadeur Xu Hong.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden