Opinie

De chaos is compleet in Albanië

Edi Rama, premier van Albanië. Beeld AP
Edi Rama, premier van Albanië.Beeld AP

De hervormingen die op dit moment worden doorgevoerd door de politieke leiders van Albanië dient vooral het eigen gewin van de regering, bepleit Vincent van Gerven Oei, filosoof en kunstenaar, woonachtig in Albanië.

Willem van Nieuwkerk, directeur van het Centre for International Legal Cooperation (CILC) schrijft dat uitzicht bieden op EU-lidmaatschap aan Albanië cruciaal is voor het tegengaan van de ‘destabiliserende invloed’ van Rusland en Turkije op de regio (Opinie, 28 augustus). Dit is bangmakerij die we voornamelijk uit de mond van de Albanese premier Edi Rama zelf horen.

Van Nieuwkerk beweert verder dat de politieke leiders van Albanië op dit moment ‘onder moeilijke omstandigheden ingrijpende hervormingen’ doorvoeren in de rechterlijke macht. Het CILC is daar zelf als door de EU betaald consulent voor de regering bij betrokken. ‘Hervorming’ is echter een eufemisme. Het gaat namelijk om de meest extreme ingreep in de rechterlijke macht die recent in Europa is vertoond, een door de EU gesponsord experiment, zonder gegarandeerd positieve uitkomst.

De balans

Twee jaar na het begin van de hervorming kan een eerste balans worden opgemaakt: vier grondwettelijk gesanctioneerde rechterlijke bestuursinstanties onopgericht, een geamputeerd Constitutioneel Hof en onbemande Hoge Raad. Daarbij komt een ongrondwettig verkozen procureur-generaal en werden verscheidene, door het CILC geadviseerde wetten, eenzijdig door de regeringspartij doorgevoerd, en die blijken nu aan alle kanten te rammelen. Dat heeft weer geleid tot een aanzwellende stroom aan verdere onwetmatige en ongrondwettelijke lapmiddelen om het tij te keren. Kortom, de chaos is compleet. 

Desalniettemin gelooft de Europese Commissie blind in de hervormingsgezindheid van premier Rama. Echter, hoe langer hij aan de macht is, des te meer blijkt dat de chaos veroorzaakt door de rechtshervorming en zeer specifiek doel heeft: het uitbreiden en consolideren van zijn eigen macht. De volstrekte destabilisatie van de rechterlijke macht als resultaat van de ‘ingrijpende hervormingen’ heeft verregaand en onbestraft machtsmisbruik door de regering mogelijk gemaakt in plaats van de rechtsstaat te verstevigen. En het einde is nog lang niet in zicht.

De Albanese rechtshervorming is een van bovenaf opgelegde technocratische ‘oplossing’. Maar een rechtsstaat bestaat niet slechts bij gratie van wetten en procedures. Er moet ook politiek verantwoordelijkheidsbesef zijn. Met zijn acties heeft Rama getoond dat niet te bezitten. Het Nederlandse parlement, in haar besluit de EU-toetredingsonderhandelingen niet te openen, zag dit correct in.

Lees ook

Het is cruciaal om landen als Albanië zicht te bieden op Europa

Macedonië en Albanië uitzicht bieden op toetreding tot de EU is ook in ons eigen belang, zegt Willem van Nieuwkerk, directeur van het Centre for International Legal Cooperation.

Albanië krijgt tik op de neus om Kosovo

Een plannetje van de Albanese premier om de banden met Kosovo aan te halen oogst een golf van kritiek, van Servië tot de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden