De catwalk op in een sluier van glamour

U kent het meisje op de foto hierboven vast niet, maar het is de knapste moslima ter wereld. Nina Septiani heet de gelukkige schone, 22 jaar oud, uit Indonesië. De NTR kwam zondagmiddag met de primeur in 'Lipstick moslims'. Een onthullend programma. Niet door de taferelen óp de catwalk - de lichamen blijven keurig bedekt - maar eráchter. Vóór de Miss-verkiezing lezen de meisjes vroom uit de Koran. En ze bidden. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor elkaar. Daarna meteen de competitie in, prachtig opgemaakt. Koran en catwalk gaan tijdens de World Muslimah Beauty Contest in Jakarta hand in hand.

Een ontroerende, maar soms ook vermakelijke vermenging van traditie en moderniteit. Schoonheid ja, maar wel verpakt in een sluier van glamour. Mag het eigenlijk wel, zo'n wedstrijd, vraagt maakster Samira El Kandoussi aan een imam? Hij komt er niet helemaal uit. En zingen? Dat mag, volgens de geestelijke, onder drie voorwaarden. "Als de zangeres netjes gekleed, en het lied vroom en ingetogen is."

Het is indrukwekkend hoe de NTR de moslimzendtijd invult: vernieuwende formules, ergens tussen ernst en lichtvoetigheid in, maar wel steeds rekening houdend met gevoeligheden in de conservatieve islamitische achterban. El Kandoussi lijkt de aangewezen vrouw voor dit soort programma's. Ze omschrijft zichzelf als gelovig en mondain tegelijk, een aantrekkelijke combinatie die haar in staat stelt voorzichtig te knabbelen aan het stereotype beeld van de moslima.

Vol stereotypen zit 'Lieve Liza', een nieuwe geestige dramareeks van Vara, VPRO en NTR. Mannen blinken uit door egoïsme, alleen maar geïnteresseerd in voetbal, carrière en geld. Vrouwen daarentegen zijn sociaal en invoelend. Maar ook een beetje bazig. Die uitvergroting is voorspelbaar, maar meteen ook de kracht van deze serie, die zondag begon. Het is best grappig om de redactie van Sport Totaal te zien, waar hoofdrolspeler Mark (Gijs Naber) zijn brood verdient als voetbalverslaggever: een rommelig, rokerig hok met een enigszins morsige hoofdredacteur die nog Johan Dekker heet ook (klinkt als...). Zoals je moet glimlachen om de ambiance van vrouwenblad Liza, waarnaar Mark wordt overgeplaatst: alle journalistes lopen in bloemetjeskleding en hoofdredacteur Barbara (Isa Hoes) breekt zich het royaal bepruikte hoofd over een mislukt coververhaal met Daphne Deckers. Dat de stoere Mark in zijn nieuwe baan brieven van lezeressen met liefdesperikelen moet gaan beantwoorden, is een komische vondst. Een leuk niemendalletje, dat 'Lieve Liza'.

Ook nieuw op zondagavond: 'Van Bihar tot Bangalore', de derde VPRO-reportagereeks van Jelle Brandt Corstius. Enigszins moeizaam komt hij in deel één op gang. De maker heeft weinig met spiritualiteit, zei hij eerder in 'DWDD', en dan heb je het natuurlijk niet makkelijk in een land als India met 330 miljoen hindoeïstische goden. "Hoe zal mijn serie worden?", vraagt de journalist aan een astroloog. De man haalt een grote loep tevoorschijn en bestudeert zorgvuldig Jelle's aura. "U zult een vruchtbare reis maken en veel kennis vergaren", spreekt de man hoopvol. En: "U heeft drie voorhoofdsrimpels. Dat is heel goed." Maar waarvoor precies, dat vertelt-ie er niet bij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden