column

De catsuit van Serena Williams laat zien dat je met kind nog steeds regie hebt over het leven

Marijn de Vries Beeld Maartje Geels
Marijn de VriesBeeld Maartje Geels

We moeten het even over de catsuit van Serena Williams hebben. Die zwarte, met de roze tailleband. De catsuit die ze de komende editie van Roland Garros niet meer mag dragen, omdat het ‘respectloos’ en ‘grensoverschrijdend’ zou zijn.

Marijn de Vries

Ik vind dat jammer. Niet per se omdat het belachelijk is dat mannen een vrouw verbieden te dragen wat ze wil. Nee, het gaat veel verder.

Dit jaar was Roland Garros Serena’s eerste toernooi na de geboorte van haar dochter. “Voor alle moeders die ook een zwaar herstel hebben gehad na hun zwangerschap”, schreef ze bij een foto van zichzelf. “Als ik het kan, kunnen jullie het ook.” En daarmee bedoelde ze niet dat ze haar oude figuur terug had. Dat weet ik zeker.

Vrouwen die na het krijgen van een baby willen doorgaan met carrière maken, dat is een heikel punt. In de topsport is het dat al helemaal.

Slechte moeder

Ik reed geen wedstrijden meer, en zelfs ik kreeg het te horen toen ik zwanger was. Berichten van wildvreemden, soms zelfs mails van een A4’tje lang. Dat ik nu al een slechte moeder was, omdat ik bleef fietsen tijdens de zwangerschap. Wist ik dan niet dat ik zou kunnen vallen? Of: dat over grenzen gaan heel slecht is voor een baby in je buik? Alsof een wielrenner haar lichaam niet tot in de haarvaten kent – schoot ik in de verdediging. Alsof ik wildvreemden verantwoording schuldig was.

Williams in haar catsuit. Beeld EPA
Williams in haar catsuit.Beeld EPA

Er zijn voorbeelden van vrouwen die terugkeerden op het hoogste niveau in de sport. Maar veel zijn dat er niet. De oorzaak: sport loopt mijlenver achter op het ‘gewone’ leven, het conservatisme spat er vaak vanaf. Kind krijgen = stoppen. De enkeling die wel het lef heeft terug te komen krijgt het voor de kiezen.

Het fietsenmerk Trek kondigde deze zomer aan dat het een vrouwenploeg begint. Een van de kopvrouwen is Lizzie Deignan, de Britse oud-wereldkampioen. Ik was bij de persconferentie waar zij ook was. Dit najaar bevalt ze van haar eerste kind. Over haar comeback is ze vastberaden. En als iemand het kan, dan is zij het. Zelden heb ik een renster ontmoet die zich meer kan focussen op een doel dan zij.

De persconferentie was goed bezocht. Lizzie kreeg veel vragen. Over haar zwangerschap. Over wanneer ze uitgerekend is. Over hoe ze dat allemaal gaat doen; haar man is immers ook wielrenner. Over of het überhaupt wel kan. Ik ergerde me kapot. Pas aan het eind vroeg iemand – eindelijk – naar haar sportieve ambities en werd de baby even niet genoemd.

Focus

Dat Lizzie een contract kreeg tijdens haar zwangerschap is ronduit uniek. Sommige vrouwenploegen hebben juist contractueel vastgelegd: word je zwanger, dan vlieg je eruit. Maar vaker nog weet iedereen het gewoon veel beter dan jijzelf. Ach meid, dat moet je helemaal niet willen. Als dat kind er eenmaal is, piep je wel anders. We zeggen het nu maar vast, want het gaat je zó tegenvallen.

Het is waar, je kunt je voor de geboorte niet voorstellen hoe het zal zijn. Maar wat niet waar is: dat je geen regie meer hebt over je eigen leven. Als je echt iets wilt, kan het nog steeds. Sterker: met kind weet ik nog duidelijker wat ik wil. Mijn keuzes zijn scherper. Mijn focus is sterker. Ik heb geen tijd voor lanterfanten, doe wat ik doe juist met extra aandacht.

Precies dát straalt Serena met haar catsuit uit. Uitdagend, provocerend. Kijk, vrouwen van de wereld. Ik kan het. Dus jullie ook.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Al haar columns vindt u hier terug.

Lees ook:

Noodkreet van een aanstaande moeder: Bemoei je met je eigen buik!

Trouwredacteur Jeannine Julen is zwanger. Wat niemand haar verteld had: dat de hele wereld zich dan ongegeneerd met je bemoeit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden