De campagne van de SGP straalt liefde uit, terwijl anderen elkaar graag afmaken

In de verkiezingscampagne snuift Trouw de kruitdampen op rond politici en kiezers.

Geerke de haan (24) student bestuurskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam


"In 2012 mocht ik voor het eerst landelijk stemmen en koos toen voor de SGP. Dat ga ik nu weer doen. Wat ik vooral goed vind is dat de campagne van de partij liefde uitstraalt, terwijl anderen elkaar graag afmaken. Zo is de SGP niet.


Kees van der Staaij vind ik een prima leider. Hij is sterk in de media en heeft humor. Zijn verhaal is gewoon goed, met een boodschap dat je moet omzien naar elkaar.


Dat de SGP kritisch is op de islam vind ik terecht. Terroristisch gevaar komt voornamelijk uit islamitische landen, dus daar mag je best streng naar kijken. Maar de SGP gaat gelukkig ook niet zover dat moslims helemaal niet meer welkom zijn in Nederland. Ik ben er wel, net als Van der Staaij, voor dat christelijke asielzoekers voorrang zouden moeten krijgen op islamitische.


Mijn oma stemt ook SGP, mijn moeder wijkt wel eens af naar het CDA. Maar mijn vader zweeft over links, hij gelooft in een strikte scheiding tussen kerk en staat. Ja, dat levert inderdaad stevige gesprekken op aan tafel.


Mijn gevoel zegt gewoon dat ik SGP moet stemmen. Het vrouwenstandpunt vind ik niet heel belangrijk. Ik zie sowieso dat de partij hier steeds soepeler mee omgaat."

Opkomst in vijf steden met de minuut te volgen

In Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Zoetermeer is woensdag de opkomst op de voet te volgen met een Stembureau-app. De deelnemende gemeenten besloten pas gisteren, minder dan een week voor de verkiezingen, de invoering door te zetten.


Het ministerie van binnenlandse zaken wilde eerst zeker weten dat de app geen onderdeel uitmaakt van het telproces. Na het sluiten van het stembureau wordt er zoals overal in Nederland handmatig geteld.


De app houdt bij hoeveel stempassen worden gescand die zijn afgegeven aan de voorzitter van het stembureau.


Een woordvoeder van de gemeente Rotterdam benadrukt dat alleen aantallen worden bijgehouden en er geen telling per partij plaats heeft.


Ambtenaren van de gemeente Rotterdam experimenteren al jaren met deze StembureauApp. Dat gebeurde voor het eerst in twintig stembureaus tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012.

Een stemoproep tegen het uitsluiten van migranten

Een stemadvies is het niet, maar een breed spectrum van maatschappelijke organisaties vindt wel dat mensen zich in het stemhokje moeten laten leiden door de wens tegenstellingen in het land te overbruggen, en niet te vergroten. Mensen niet uitsluiten, maar insluiten, vindt de coalitie, waarin een aantal humanistische organisaties zit, naast bijvoorbeeld Novib en Greenpeace. De onlinecampagne is niet expliciet gericht tegen de PVV, benadrukt de woordvoerder. In een begeleidend filmpje worden veel meer politici gehekeld die de afgelopen tijd hebben gesuggereerd dat mensen met een migranten-achtergrond altijd nog naar hun land van herkomst kunnen als het hen hier niet bevalt. Dat begint natuurlijk met het 'minder, minder' van PVV-leider Geert Wilders en de bekende 'rot op' en 'doe normaal of ga weg' van respectievelijk Ahmed Aboutaleb (PvdA) en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Maar ook Mona Keijzer, de nummer twee van het CDA, en SP-voorzitter Ron Meyer hebben zich in die trant uitgelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden