Opinie

De burger is net een varken: hij vreet alles

Foto: anp Beeld
Foto: anp

Burgers annex consumenten willen geen megastallen, maar vinden biologisch vlees te duur. Dat stelletje trutten.

Wat een interessant cijfer: 49 procent van de bevolking wijst mega­stallen af. Vrouwen meer dan mannen. Als doodgeknuffelde biologisch boerin zie ik deze consumenten met volle mond roepen: 'Geen megastallen!' en dan doorslikken. "Maar wat heeft u daar dan in uw mond, lieve burgerconsument?", kan ik alleen maar vragen.

Ik hoor de natuur- en milieuorganisaties alweer roepen dat de supermarkten alleen vlees uit ministallen mogen verkopen. Nee nee, zegt het CBL, het overkoepelend orgaan van supermarkten dan: wij bedienen de markt, wij trekken aan duurzaamheid, wij verleiden de consument, maar de consument legt zelf het product in het karretje hoor. De overheid moet het oplossen.

Die overheid kan de megastallen wel verbieden in Nederland, de import van dat vlees niet. Helaas, helaas. Heeft u wel eens een buitenlandse megastal gezien? In Zuid-Korea bijvoorbeeld. Bij de laatste MKZ- crisis in Zuid-Korea werden de varkentjes daar levend begraven. Dan doen we dat in Nederland veel netter in onze minimegastalletjes. Maar, eerlijk is eerlijk, goedkoop is het wel.

De consument en de burger, dat zijn twee handen op een buik. Die twee handen stoppen eten in één mond. En wat die mond zegt, dat kan soms helemaal niet overeenkomen met wat er in die mond gestopt wordt. De burgerconsument is hypocriet. Altijd en altijd kiest hij voor het goedkoopste product. En vraag niet uit wat voor stal dat komt. Burgerconsumenten zijn net varkens: wat je ze in de bak gooit, vreten ze op.

Voorlopig is de consumptie van biologisch vlees minder dan 1 procent. Onze biologische koeien gaan weg voor de gangbare slacht. Het vlees wordt niet biologisch verkocht. Geen markt voor. Omdat burgerconsumenten het te duur vinden. Trutten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden