De burgemeester wil nu eiken

De Griekse Nederlander Fragiskos Katsikis, opgegroeid in het stadje Kalamata, is terug in het gebied om te helpen na de vuurzee. In Trouw beschrijft hij zijn ervaringen. Deze aflevering: het oude Olympia.

In de burgemeesterskamer hangt een foto van Nelson Mandela. Ik wens dat onze politieke leiders iets van zijn moed, kracht en visie hebben. Maar ik vrees dat we de hulp moeten inroepen van deze ereburger van Olympia. De locoburgemeester zegt niets te weten van het aanbod van het Duitse München en een groot bedrijf om te helpen bij het herbebossen van de zwart geblakerde Kronio Lofo, die als een slagschaduw over deze heilige plaats hangt. Ja, de heuvel is gemeentegrond, maar het ministerie van cultuur is verantwoordelijk. Alleen het stuk waar de toeristen vanaf het stadion op uitkijken, zal voor het toeristenseizoen begint een groen uiterlijk krijgen. Hij vertelt dat het gemeentebestuur overweegt geen naaldbomen en cipressen terug te planten. Eiken lijkt ze wel wat, die groeiden er eeuwen geleden ook en branden niet zo snel. Dat ze ook heel langzaam groeien, is hij zich kennelijk niet bewust.

Bij het graf waar het hart ligt van Pierre de Coubertin, die de Spelen nieuw leven in blies, zullen de cipressen wel herrijzen. De mensen hier zeggen dat hij uit zijn graf is geklommen om wat de weelderige Olympische vallei is aangedaan. Maar het stadhuis lijkt zijn geest niet te voelen. De locoburgemeester is druk bezig met papieren voor twee meisjes die willen bewijzen dat ze uit verbrand gebied komen. Kennelijk hebben ze de mevrouw bij de deur overtroefd, die hen weg wilde sturen omdat ze in Athene wonen.

Het oude Olympia ligt er schitterend bij in de late middagzon. In mijn eentje loop ik langs de tribunes van het stadion. De laatste keer rende mijn Amerikaanse gast met honderden anderen over dit veld. Mijn boosheid zakt dat ze deze plek hebben gered ten koste van de bergen. De portier zegt dat in drie dagen tijd zes cruiseschepen hebben afgezegd.

Deze streek, Ilia, is zwaar getroffen. Het aangestoken vuur, aangewakkerd door windkracht 8 heeft een spoor van 40 kilometer over de berg Lapitha getrokken. Pas bij de zee is het gestopt. Tevergeefs hebben de broers Thanasis en Jorgos Tizilis geprobeerd pijnbomen te redden. Er was niemand om te blussen. Ze hebben het hun ouders nog niet durven vertellen. Die hebben 16 jaar als gastarbeiders bij Miele in Dortmund gewerkt om het hotelletje bij de spa Kaiafas te bouwen. Het groen dat volgens de brochure hier het blauw ontmoet, is zwart. Maar de broers spreken nog steeds over de mooiste plek op aarde. De spa met het helende warme water uit twee bronnen is open en aan het uitbreiden. Ze zijn strijdbaar. „We beginnen een vereniging om onze berg te herplanten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden