De burgemeester wil graag blijven

Coalitie noch oppositie is van plan om Bats weg te sturen Alleen D66 is niet echt dol op de burgervader

Veel deugde er niet van het optreden van burgemeester Rob Bats, stelt de commissie-Cohen onomwonden vast na het onderzoek naar de Facebookrellen van Haren. Bats gebruikte zijn bevoegdheden die 21ste september niet goed. Zelfs voor zijn meest ferme besluit, het opschalen naar 'GRIP3', had de commissie-Cohen geen goed woord over. GRIP3 kies je - doceerde Cohen - bij rampen, niet bij openbare-ordekwesties, zoals Project X Haren. GRIP3 bracht Haren die avond alleen maar bestuurlijke kramp en wanhopig geblader in dikke draaiboeken.

Bats luisterde vrijdag ootmoedig naar de bevindingen van Cohen en zei sorry voor de microfoon. Een sorry dat hij 's avonds herhaalde bij een bewonersbijeenkomst in de Gorechtkerk.

De VVD-burgemeester, die pas in mei aantrad, wil graag blijven, maar legt zijn lot in handen van de gemeenteraad. Formeel gaat de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg over zijn positie, maar de gemeenteraad kan een ferme voorzet geven. Morgenavond komt de raad bijeen.

Een rondvraag leert dat het onwaarschijnlijk is dat Bats wordt heengezonden. Wel zal hij zich aan een spervuur van vragen moeten onderwerpen. Dat Bats nu pas sorry zegt, en niet meteen na de rellen, zit de raadsleden niet lekker. En ze willen ook opheldering hoe het kan dat de burgemeester op 22 september bij Pauw en Witteman zei zeker te weten dat hooligans Haren op stelten zetten. Cohen en co troffen geen hooligans van betekenis.

Zowel de coalitiepartijen (VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie) als de oppositie zijn niet uit op Bats' hoofd. Hein Frima, raadslid van Bats' eigen partij, de VVD, stelt dat "relbestrijding niet een van de competenties" was waarop de burgemeester is aangenomen.

CDA'er René Valkema zegt dat de burgemeester het verder goed doet. Haren staat voor grote opgaven, zoals een naderende herindeling bij de stad Groningen. "We hebben veel bestuurskracht nodig. Ik denk dat een andere burgemeester op dit moment heel onverstandig zou zijn."

Eric Schenkel, fractievoorzitter van GroenLinks: "Ik zie op dit moment geen reden dat Bats weg zou moeten. Wij willen niet meedoen aan de tendens dat een debat alleen over personen gaat." Schenkel wil de vraag liever anders formuleren: "Wil Bats wel blijven?"

D66-fractievoorzitter Wil Legemaat zegt: "Als hij zegt: 'ik stap op', zou ik daar begrip en respect voor hebben." D66 lijkt het minst dol op de burgemeester. Legemaat vindt het krachteloos dat Bats de bal bij de gemeenteraad legt. "Ik weet helemaal niet of ik die bal wel wil oppakken." Maar ze heeft geen zin in een motie, zegt ze. Wel zal ze morgen fijntjes oud zeer in herinnering brengen. Hoe drie dagen voor Project X een nieuw college aantrad na heftige bestuursperikelen. D66-wethouder Gerben Pek was gewipt, en diens stoel ingenomen door ChristenUnie-wethouder Theo Berends.

Legemaat: "Bats liet dat gebeuren en mijn vertrouwen in hem heeft toen al een enorme knauw gekregen. Dat weet hij ook."

'Facebookbaas Mark Zuckerberg moet zaken verduidelijken en verbeteren'
Facebook is ook schuldig aan uit de hand gelopen grappen als Project X in Haren. Dat stelt hoogleraar communicatiewetenschappen Jan van Dijk, lid van de commissie- Cohen die de rellen in Haren onderzocht, in een interview in deze krant.

Cohen presenteerde vrijdag zijn conclusies. Daarbij kregen de politie en de burgemeester van Haren de volle laag. Maar Facebook kan zich ook niet langer verstoppen, stelt Van Dijk. Het bedrijf zou bijvoorbeeld de privacy-instellingen zo moeten veranderen, dat je een uitnodiging voor een feestje niet automatisch naar al je Facebook-vrienden stuurt. "Er moet rechtspraak komen die aangeeft wat wel kan en wat niet kan. Zuckerberg (Facebookbaas Mark Zuckerberg, red.) en consorten moeten gedwongen worden zaken te verduidelijken en te verbeteren. Als je tekent voor het gebruik, krijg je een waslijst van superkleine lettertjes. Niemand die dat leest. En als je het wel doet, begrijp je er niks van, zulke juridische taal is het. Facebook komt daar nu nog mee weg, maar ze krijgen het steeds moeilijker."

DE VERDIEPING Wij verdragen Facebook niet meer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden