De buren leer je kennen op de Buurtcamping

reportage | kamperen in het park | Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat is het motto van de buurtcamping, dit weekend onder meer in Utrecht. 'Het campinggevoel werkt verbroederend.'

Op het grasveld in het Majellapark staat Feras Fardouse (41). Hij logeert dit weekeinde met zijn vrouw, schoonmoeder en drie dochters in een grote groene gezinstent van de 'Buurtcamping'. Vier Utrechtse stadsparken hebben daarvoor de hekken geopend. Syriër Fardouse vluchtte anderhalf jaar geleden naar Nederland, de rest van het gezin volgde later. Vorig jaar stond Fardouse ook op de Buurtcamping. Toen verbleef hij nog in het asielzoekerscentrum op ruim een kilometer van het Majellapark.

Inmiddels heeft het gezin een woning in Leidsche Rijn, de nieuwe wijk aan de andere kant van de snelweg. Farouse voelt zich op zijn gemak tussen de 150 gasten op de weekendcamping: "Wij worden hier niet veroordeeld om wie we zijn, of om ons geloof."

Zijn dochters zitten op Taalschool Het Mozaïek en spreken inmiddels goed Nederlands. "Wij vinden het erg leuk op de camping", zegt Hajar (7) verlegen. "Ik heb hier vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen." Zussen Rouaa (10) en Rama (12) komen ook aangelopen. "Mijn oudste wordt regelmatig wakker door nachtmerries over de tijd in Syrië", zegt Farouse. "Maar dat gebeurt steeds minder, ze voelt zich in Nederland thuis. Daar draagt De Buurtcamping ook aan bij."

'Een goede buur is beter dan een verre vriend'. Dat staat centraal bij De Buurtcamping, waarbij verschillende stadsparken door het land worden omgetoverd tot camping. "Het geeft een voldaan gevoel als je ziet dat mensen van verschillende culturen, jong en oud of arm en rijk, nader tot elkaar komen", zegt Miriam Frantzen, medeorganisator van Buurtcamping Majellapark, gelegen nabij de multiculturele wijk Lombok. De organisatie heeft douche- en toiletruimtes het park in gerold.

Saskia Mulder (39) en Mark Koopmeels (41) zitten aan een picknickkleed met Leon Gielgens (51). De drie komen uit dezelfde buurt en hadden elkaar ooit vluchtig gesproken. Na een dag en nacht op de buurtcamping - hun tenten staan pal naast elkaar - zijn Saskia en Leon er inmiddels achter gekomen dat ze in dezelfde buurt in Limburg zijn opgegroeid. Je komt hier snel in contact. Ontbijt en lunch zijn gezamenlijk. 's Avonds staat een tien meter lange barbecue klaar.

De campinggasten kunnen daarnaast kiezen tussen onder meer mantrazang, een sportmassage mét aandacht, broodbakken bij het kampvuur en een workshop oriëntaalse buikdans. De Buurtcamping kost voor twee nachten niet meer dan een paar tientjes met het hele gezin, wie een kleine beurs heeft krijgt daarop nog korting. De organisatie haalt de rest van het geld op bij gemeenten en subsidiegevers als het VSBfonds, en met crowdfunding. De camping gaat alleen maar door als er in een gemeente voldoende vrijwilligers zijn: zo is bijvoorbeeld de buurtcamping Gouda door onvoldoende belangstelling niet van de grond gekomen.

In het Majellapark ligt Robin (7), de zoon van Saskia en Mark, uitgeteld in een houten speelhut met een kleed over zich heen. Hij kijkt een tekenfilm op de smartphone van zijn vader. Zijn neus en vingers zitten onder het zand. "Ik heb gevoetbald, geverfd en heb Mikado en Vier Op Een Rij gespeeld", zo vat hij de dag samen waarna hij zich weer op het beeldscherm concentreert. Vader Mark blijft enthousiast: "Het is in de buurt, niet ver van huis. En het campinggevoel werkt verbroederend. Je gaat hier echt makkelijker met buurtgenoten in gesprek."

undefined

Buurtcampings door heel nederland

De Buurtcamping vond in juli 2013 voor het eerst plaats in het Amsterdamse Oosterpark. In de hoofdstad zijn inmiddels vijf stadsparken geopend van vrijdag- tot zondagmiddag. Dit jaar worden er ook tenten opgezet in Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Tilburg. De Utrechtse stadsparken Majellapark, Noordse Park en Park De Gagel waren afgelopen weekend de eersten. Komend weekend is het de beurt aan de andere buurtcampings.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden