De Brusselaar schikt zich in zijn lot

Bij de ingang van de supermarkt worden inwoners van Brussel gefouilleerd en moeten ze hun tas openmaken.Beeld photo_news

Het is maandagmiddag, en de zwanen in de Vijvers van Elsene hebben een hoogtijdag. Jonge vaders en moeders drentelen met broodzakken in het Brusselse parkje, hun kleine meid of jongen stevig aan de hand. De scholen en crèches in Brussel zijn op deze werkdag dicht. Tienduizenden mensen kunnen door de terreurdreiging niet naar hun werk. De Belgische hoofdstad zit op slot en dat blijft tot in elk geval woensdag zo.

Op een bankje zit Betz Dakota, haar peuterdochter gooit brood naar de vogels. "Op een gewone maandag was ik nu aan het werk en zat Apolline op school. Nou ja, we komen er wel uit." Ze haalt berustend haar schouders op. De zon schijnt.

De Brusselaar schikt zich in zijn lot, ook nu al drie dagen het openbare leven is ontwricht. Veel ondernemingen laten hun personeel thuis werken, talloze vergaderingen zijn afgezegd. De goegemeente ondergaat de gevolgen van dreigingsniveau 4 gelaten. Er is geen verhit openbaar debat.

Zelfs onder de middenstand klinkt geen luid protest, hooguit bezorgd gemopper. "Je wilt toch gewoon kunnen leven", zegt slager Himi op de Elsense Steenweg. "Sinds zaterdagmorgen hebben we nauwelijks klanten."

"Wat kun je eraan veranderen?" verzucht Zirak Jawed in de broodjeszaak tegenover de Koninklijke Sint- Hubertusgalerijen. Rijen tieners van de twee nabije hogescholen staan hier normaal tussen de middag, voor een sandwich, pizzapunt of colaatje. De zestien jaar geleden gevluchte ­Afghaan wijst naar de vitrines. Ze ­liggen nog vol broodjes. "Als dit nog veel langer gaat duren, wordt het economisch dramatisch."

Stemming erin houden
Intussen proberen de Belgen er de stemming in te houden. Toen de federale politie zondagavond vanwege een grote politieactie om een tijdelijke 'socialemediastilte' vroeg, toonden ze hun geestige kant. Massaal zetten twitteraars absurde foto's van katten online, tot de politie klaar was met de antiterreuractie. Gisteren antwoordde de politie evenzeer met humor, met een foto van een bak met kattenbrokken op Twitter 'voor de katten die ons gisteren geholpen hebben'.

In Brussel zijn ze ook wel iets gewend. Vrijwel elke dag is er een staatshoofd op bezoek of moeten buitenlandse delegaties onder politiebegeleiding naar en van de EU-­instellingen of het Navo-hoofdkwartier. Bommeldingen, afzettingen, metrostations of verkeerstunnels die tijdelijk dicht moeten, in Brussel zijn ze schering en inslag.

"En dan hebben we nog de stakingen", lacht Jawed. Om de haverklap staakt er wel ergens een landelijke, Vlaamse, Waalse, christelijke, socialistische, grote of kleine vakbond, een actie die impact heeft op het reilen en zeilen in de stad, of het hele land. In december legde een nationale staking tegen de bezuinigingen heel België lam.

De ernst van een terreurdreiging ­tegen de hele bevolking maakt kennelijk dat veel wordt geslikt. "Voor de bescherming van mijn kinderen wil ik veel aanvaarden", zegt Sun ­Bohez uit Molenbeek, die niet naar kantoor kan. De Vlaamse heeft vier zoons tussen ­zeven en vijftien jaar, die gisteren thuis moesten blijven. "We hebben opgeruimd en schoongemaakt, je kunt nergens heen. Maar daar kunnen we niet mee aan de gang blijven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden