De Bruin in ambities geremd

Piloot van tweemansbob vindt dat bond hem onvoldoende steunt in zijn olympische missie

MATTHIJS KEUNING

WINTERBERG - Ivo de Bruin is niet boos op de bobsleebond, maar wel teleurgesteld. De op papier beste Nederlandse piloot in de tweemansbob wil met de beste remmer van start, maar moest het gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Winterberg doen met de derde keus. Met de behaalde achttiende plaats bleef het duo ver verwijderd van olympische kwalificatie.

Bror van der Zijde kwam na talloze duwtesten in september als beste remmer uit de bus, Sybren Jansma eindigde een honderdste achter hem. Yannick Greiner is op gepaste afstand de derde man. Aangezien hij zo'n tien kilo lichter is dan Van der Zijde en Jansma scheelt alleen dat al een paar tienden in de eindtijd, zegt De Bruin.

Het koppelen van de beste piloot aan de beste remmer betekende bij de start van het seizoen dat Edwin van Calker Van der Zijde achter zich kreeg, terwijl Ivo de Bruin Jansma als remmer mee kreeg. Nu het wereldbekerseizoen over de helft is, blijkt dat De Bruin betere uitslagen rijdt dan Van Calker. Hij werd tot gisteren 17de, twee keer 18de en 12de. Van Calker werd 18de, 22ste, 17de en 14de.

Toch was Van Calker ook dit weekend volgens de bond nummer één. De van een blessure terugkerende Van der Zijde werd gespaard om fit te blijven voor de viermansbob, waardoor Jansma doorschoof naar Van Calker en De Bruin Greiner mee kreeg. De Bruin hoorde dat nieuws pas afgelopen woensdag. Van Greiner zelf.

"Dat is natuurlijk niet goed", zei De Bruin gisteren na afloop van de race in een druilerig Winterberg. "Ik vind het jammer dat ik als beste piloot niet de beste remmer mee krijg. Al die wisselingen zijn heel nadelig, je hebt geen vastigheden. Het was de eerste keer in een maand dat ik met Yannick naar beneden ging. De focus op de viermansbob gaat ten koste van de tweemans."

Van Calker heeft na een top achtplaats vorig jaar genoeg aan een tiende plaats, maar eindigde gisteren met de twintigste start op de 21ste plaats. De tweede run mocht hij daardoor niet eens meer te rijden. De Bruin heeft na zijn achttiende plaats van gisteren straks in Sankt Moritz en Igls nog twee kansen om zich met een plek in de topacht te plaatsen voor de Spelen. "De olympische droom blijft groot, maar het wordt wel steeds lastiger om het dit jaar waar te maken. Met een tiende startplek kan ik niet de top-acht binnen rijden, met een start bij de eerste vijf wel", mopperde De Bruin, die gisteren als veertiende startte.

"Zowel Edwin als ik komen met de huidige prestaties niet in de buurt van vorig jaar, toen ik met Bror reed", vervolgde De Bruin. "Dat geeft al aan dat dit niet de beste oplossing is. Dat is jammer, want het Nederlands team heeft genoeg potentie. Ik heb het ook al aangegeven bij de bond, maar daar wordt blijkbaar niets mee gedaan."

Wopke de Vegt, technisch directeur van de bobsleebond, zegt te blijven bij de keuze om de prioriteit te leggen bij de viermansbob omdat daar de meeste kans is op een medaille. "Daarom komt Bror voor Sotsji niet meer in actie in de tweemans. We moeten ervoor zorgen dat de beste mensen bij elkaar in de slee zitten op de kansrijkste onderdelen. Dat zal voor de Spelen van Pyongyang in 2018 niet anders zijn. Natuurlijk zullen we wel het huidige selectiebeleid evalueren, onder meer met de atletencommissie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden