De bruid van de koning van Swaziland

De aanstaande bruiden van de koning van Swaziland zijn heilig, ondervond de hoofdredacteur van de Sunday Times vorige week. Hij werd ontslagen omdat hij had gemeld dat de jongste verloofde van koning Mswati III wegens wangedrag van twee middelbare scholen is gestuurd.

De 18-jarige Liphovela Senteni Masango, onlangs op een dansfestival door de koning geselecteerd als diens achtste vrouw, zou veelvuldig hebben gespijbeld en geen enkel diploma hebben gehaald.

Dat de 31-jarige monarch van het kleine koninkrijk in Zuid-Afrika dit bericht niet zou waarderen, had hoofdredacteur Bheki Makhubu wel verwacht. Maar dat er ook bij het gewone volk een storm van verontwaardiging opstak, overviel hem.

Practisch de hele bevolking leek van mening dat de Sunday Times de privacy van de koning had geschonden en gebrek aan respect voor de monarchie had getoond. De directie van de onafhankelijke krant werd gedwongen Makhubu te ontslaan. De autoriteiten dreigden de krant te verbieden.

De journalist was eerst vooral teleurgesteld omdat al zijn pogingen de persvrijheid te verruimen in één klap teniet werden gedaan. Maar deze week koos hij opeens een andere boodschap. In een poging de Swazi's nog eens goed uit te leggen waarom hij over de 'twijfelachtige' achtergrond van Masango berichtte, kwam de ex-hoofdredacteur eergisteren met een erg verrassende verklaring. ,,Achter mijn beslissing'', zei hij, ,,zat niets minder dan de angst dat de koning en zijn erfopvolgers wel eens zouden kunnen worden blootgesteld aan de ergste ziekte van de wereld: aids.''

Hij beweert niet dat de verloofde van de koning aids heeft, schreef Makhubu in de Zuid-Afrikaanse Sunday Independent. Maar gezien de zo op het oog nogal 'nonchalante' selectieprocedure, vraagt hij zich wel af of de mogelijkheid is overwogen. ,,Het lijkt me ons legitieme recht - en zelfs onze patriottische en koninklijke plicht - om te vragen of er een diepgaand onderzoek is gedaan naar Masango's gezondheid, zowel fysiek als geestelijk.''

Aangezien er niet eens naar de schoolloopbaan van de jongedame is gekeken ,,kunnen we moeilijk om de conclusie heen dat er geen deugdelijk onderzoek is gedaan naar haar achtergrond''.

In zijn ijver aan te tonen dat het snuffelen in het privé-leven van de koninklijke familie juist op het tegendeel van gebrek aan respect wijst, geeft de ontslagen hoofdredacteur nog een voorbeeld: de Franse koningin moest vroeger in een openbare ruimte in Versailles bevallen, opdat iedereen kon zien dat de erfopvolgers haar eigen kinderen waren.

Moeten wij ons in Swaziland dan niet tenminste afvragen of de monarchie bedreigd kan worden door aids, vraagt Makhubu zich af. Maar uit de woedende reacties op zijn bericht concludeert hij dat de Swazi's hier niets van willen weten.

Hoewel de 31-jarige koning Mswati geen groot licht schijnt te zijn en zijn tijd vooral doorbrengt met het luisteren naar kwaito-muziek (een soort hip-hop uit de Zuid-Afrikaanse townships) en vrouwen, is het volk van Swaziland volgens de journalist apetrots op zijn monarchie. ,,Gewone Swazi's zien de koning nog als een goddelijk wezen, dat boven de gewone gevaren staat.'' Helaas, aldus Makhubu, werd zijn waarschuwing niet begrepen. Esther Bootsma

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden