De brug van Rotterdamse hoop

Nieuwe oeververbinding 'op Zuid' moet Katendrecht veel moois brengen

Honderdzestig meter is de nieuwe Rijnhavenbrug. Een bescheiden lengte. De aan de voet gelegen woontorens New Orleans en Montevideo zijn even hoog als de brug lang is.

Maar onderschat het belang van deze kersverse oeververbinding vooral niet, zeggen Rotterdammers. Toen in 1996 de Erasmusbrug in gebruik werd genomen, kreeg Rotterdam-Zuid pas écht het gevoel bij de stad te horen. De Rijnhavenbrug, die vanmiddag officieel wordt geopend, vertelt eenzelfde verhaal in het klein: de fiets- en voetgangersbrug verbindt de welgestelde Kop van Zuid met het dorpsachtige, eigenzinnige Katendrecht. Beide gebieden denken te profiteren van de nieuwe verbinding. Met name op de Kaap, zoals Katendrecht in de volksmond heet, is jaren op de brug gewacht.

Het schiereiland, ingeklemd tussen Rijnhaven en Maashaven, heeft een status aparte binnen Rotterdam. Honderd jaar geleden meerden de eerste Chinezen er aan. Het gebied ontwikkelde zich later tot een beruchte volkswijk, met zeemanskroegen en bordelen. In de jaren tachtig, toen de criminaliteit de overhand kreeg, grepen gemeente en politie keihard in. Woningen werden opgeknapt of opnieuw gebouwd, hoerenkasten gingen op slot. Zo keerde de rust langzaamaan terug op Katendrecht.

Inmiddels maakt de Kaap op doordeweekse dagen zelfs een saaie indruk. Ben van Wevering vat het 'probleem' als volgt samen: "Als je hier niet hoeft te zijn, kom je er niet." De voorzitter van de Katendrechtse Bewonersvereniging zegt gelukkig te zijn met de komst van de Rijnhavenbrug. "Sinds 1986 wordt er hardop over gesproken. En in onze hoofden bestaat de wens al veel langer. Die brug gaat de Kaap veel moois brengen."

Dat 'moois' zit in eerste instantie aan de overkant, op de Kop van Zuid. Daar wonen en werken duizenden goedverdienende mensen die, in de woorden van Van Wevering, 'toch ook koffie en een broodje nodig hebben'. "En na drie lunchpauzes ben je die Wilhelminapier op de Kop van Zuid wel zat."

Wie de oversteek waagt, belandt op het Deliplein, het hart van Katendrecht. 's Avonds en in het weekend kan het hier bruisen, op werkdagen is het overdag stil.

Dat is zonde, zegt Eva Eekman van het voor Rotterdamse begrippen wereldberoemde restaurant De Jonge De Jong. "We zouden graag een lunch draaien als daar vraag naar is." Ze kijkt richting brug en roept: "Iedereen naar de Kaap!"

Het is niet alleen de middenstand die handenwrijvend aan de kade staat. Voor de ongeveer vierduizend bewoners van Katendrecht komt het stadse leven dichterbij.

Dat begint al met het populaire Hotel New York en filmhuis LantarenVenster op de Kop van Zuid. En de brug biedt een prettige doorsteek naar de Erasmusbrug, richting centrum.

Bewoner Marcel Dela Haije omschrijft Katendrecht als een gebied 'dat in de lift zit'. Omdat hij stadsmarinier (superambtenaar) in Delfshaven in Rotterdam-West is, heeft hij een getraind oog voor veiligheid. "De zichtbare criminaliteit is veelal uit de Kaap verdwenen", merkt hij.

De brug kan het gebied verder vooruit helpen. Dela Haije: "Ik woon hier sinds 2008. Het aantrekkelijke is dat je nog steeds die rijke historie ervaart, dat beroemde en beruchte. Wie straks de Rijnhavenbrug oversteekt, voelt dat ook."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden