Jelle's weekdier

De broedende roerdomp laat zien dat de natuur zich soms toch nog laat sturen

Beeld bb

Te Dronten is een roerdomp gesignaleerd. In het drie jaar geleden aangelegde Drontermeer, een splinternieuw rietland, heeft voor het eerst een roerdomp gebroed.

Het is, zo vermeldt de website naturetoday.com, 'een prachtige beloning voor jaren hard natuurbeschermingswerk'. Het Flevolandse moerasgebied van acht hectare is speciaal aangelegd voor het huisvesten van de zeldzame roerdomp en de grote karekiet en het was dus al snel een succes. We kunnen constateren dat de natuur zich soms toch nog laat sturen. Doordat er zoveel ecologische kennis is over de vestigingsvoorwaarden van diersoorten, is het mogelijk om een gebied zodanig in te richten dat de beoogde soort zich er ook daadwerkelijk vestigt. De natuur laat zich verleiden. Met ingezaaid riet.

Dat riet was trouwens nog een probleem, want er bleek aanvankelijk niet genoeg rietzaad voorhanden om er even acht hectaren mee in te zaaien. Vreemd. Toen destijds - een dikke halve eeuw geleden intussen - de IJsselmeerpolders net waren drooggepompt, werden ze integraal ingezaaid met riet en dat ging toch om iets meer hectaren dan die schamele acht van dit zompige moeras. Toen was er kennelijk wel genoeg zaad. Dat riet diende destijds natuurlijk niet om de roerdomp te lokken, maar om de vers drooggevallen zeebodem door verdamping snel te laten indrogen.

Reigers

Roerdompen zijn reigers. Daarvan zijn er in ons land nogal wat. Behalve de bekende blauwe reiger (die grijs is) en de purperreiger (die overwegend bruin is) zien we steeds vaker de grote en soms de kleine zilverreiger (die beide wit zijn - kleuren juist benoemen is niet de sterkste kant van de ornithologie). Verder is er nog een aantal kleinere reigers met minder lange nek, en allemaal zeldzaam tot zeer zeldzaam: de koereiger, de woudaap, de kwak, de ralreiger en de roerdomp. 

Roerdompen vallen niet op, wat voornamelijk komt door hun uitstekende camouflage. Terwijl de witte reigersoorten zoveel mogelijk hun best doen om in het landschap op te vallen, doet de roerdomp juist moeite om onzichtbaar te zijn. Met zijn licht- en donkerbruine strepen en de neiging om kaarsrechtop te staan (de zogenoemde paalhouding) valt een roerdomp volkomen weg in een rietvegetatie. Het enige wat hem in het voorjaar verraadt, is de roep. De roerdomp, vroeger ook wel domphoorn genoemd, hoempt, zoals het heet. Hij maakt een vérdragend loeiend geluid, als een koe met obstipatie, een kortademige alphoornblazer: hoemp, hoemp. Er is geen andere vogel die hoempt. Vogels tjilpen, fluiten, kwetteren, krassen, piepen of imiteren desnoods een vertrekkende trein, maar alleen de roerdomp hoempt. En nu dus ook bij Dronten.

Overigens lijkt de naam Dronten een ornithologische betekenis te hebben. De uitgestorven dodo heette in vroeger tijden dront. De stad is echter vernoemd naar een gelijknamige polder (Dronthen) bij Kampen, dus net zomin als Woerden is genoemd naar mannetjeseenden is Dronten vernoemd naar dodo's. Er hebben in Dronten nooit dronten rondgescharreld; die waren allang uitgestorven toen ter plekke nog slechts spieringen en garnalen leefden. Hoe de polder Dronthen dan weer aan zijn naam komt, zou nog het uitzoeken waard zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden