BREXIT

‘De Britten zullen elke tegenslag overwinnen’

Charlotte Coles Beeld -

De brexit-onderhandelingen naderen de ontknoping met een EU-top deze week in Brussel. Hoe kijken de 17,4 miljoen Leave-stemmers nu naar de brexit?

Studente Charlotte Coles (23) ­begint direct over het vrij verkeer van personen, gevraagd naar haar beweegredenen om voor brexit te stemmen. “Dat mensen hier ongecontroleerd binnen kunnen komen om te wonen, open grenzen, dat kan gewoon niet. Ik vind het geen probleem dat hier immigranten zijn, maar we moeten ons eiland veel beter beschermen.”

Voor Charlotte was het referendum in 2016 één van de eerste ­keren dat ze mocht stemmen. Ze is een groot fan van Boris Johnson, één van de belangrijke gezichten van het brexit-kamp. “Ik vind hem geweldig. Hij heeft zoveel meer charisma dan Theresa May. Ik had graag gezien dat hij nu premier was geweest. Ik snap wel dat mensen hem soms een joker vinden, maar hij heeft wel de kracht om echt voor Groot-Brittannië op te ­komen. Dat doet May niet. May was tegen brexit en moet het nu ­tegen haar zin in toch voor elkaar krijgen. Dat werkt niet.”

Ze wordt moe van die dagelijkse nieuwsstroom over de onderhandelingen. “Kunnen ze het niet ­gewoon achter gesloten deuren doen en ons uiteindelijk laten ­weten wat er uitkomt? Dan weer roepen ze in de EU dit en dan komt Theresa May weer met dat. Het is niet meer te volgen. En daarnaast wordt er in de media een enorme hype van gemaakt. Ik houd ook echt niet alles meer bij.”

Geen duidelijk idee

“Het probleem is dat er voor het referendum van 2016 geen duidelijk idee bestond van hoe een vertrek uit de EU er uiteindelijk uit zou komen te zien. “Die gesprekken hadden moeten plaats vinden voor de volksraadpleging. Dan hadden kiezers veel beter kunnen zien waar ze voor zouden stemmen.”

Het had haar niet van gedachte doen veranderen, want ze gelooft ondanks de stroeve onderhandelingen en de negatieve voorspellingen van economen dat brexit uiteindelijk goed uit zal pakken. Wat er ook gebeurt, de Britten zullen elke tegenslag uiteindelijk overwinnen, zegt ze. “Ik vind dat Europese landen ons onderschatten. We zijn een rijk land, we zijn economisch sterk. Als wij zouden stoppen met importeren van van alles uit de EU, zouden zij een enorm probleem hebben. Maar er moet wel een echte brexit komen, geen halfbakken oplossing zoals May nu voorstelt.”

Lees ook:

'Jaren heeft Brussel gedicteerd wat we mochten doen. Daar ben ik klaar mee'

Ian Gardner legt zijn gereedschap er graag even voor neer. De 51-jarige automonteur uit Birmingham stemde twee jaar geleden voor een vertrek uit de EU, maar is allesbehalve blij met hoe de onderhandelingen nu verlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden