De Britten vertrekken dit najaar écht uit de EU, als het aan Boris Johnson ligt althans

Boris Johnson bij zijn toespraak over zijn plannen als premier. Beeld EPA

Met een toespraak over moed en zelfvertrouwen presenteerde kandidaat-premier Boris Johnson zich woensdag. Hij was de laatste van tien kandidaten. Donderdag stemt de Conservatieve fractie in een eerste ronde.

Boris Johnson is altijd een beetje anders dan de anderen. Dus als hij zich kandideert voor het premierschap, doet hij dat in stijl. Zijn negen medekandidaten hadden hun plannen maandag of dinsdag al bekendgemaakt, hij bleef stil. De vraag was zelfs even of hij nog iets zou gaan zeggen, voor de fractie van de Conservatieve partij op donderdag een eerste schifting maakt uit tien mogelijke nieuwe premiers.

Uiteindelijk stal Johnson de show door als allerlaatste voor de pers te verschijnen. Veel nieuws zei hij niet: wat Johnson betreft gaat het Verenigd Koninkrijk zich nu heel serieus voorbereiden op een ongeregeld vertrek uit de EU op 31 oktober. Niet omdat hij zo graag zonder akkoord de EU uit wil, maar omdat alleen dat scenario volgens hem voldoende druk op de EU legt om nog iets aan het bestaande akkoord te veranderen.

Ballen en moed

Net als de meeste van zijn medekandidaten gaat Johnson voorbij aan het gegeven dat de EU niet van plan is om nog een keer te gaan onderhandelen. Brussel heeft al talloze keren te kennen gegeven dat het bestaande akkoord uitonderhandeld en klaar is – het is dat akkoord of geen akkoord. Johnson gelooft daar niets van. “Ik wil niet dat de uitkomst is dat er geen akkoord is, maar ik verwacht niet dat dat het geval zal zijn”, zei Johnson. “Alleen als we de ballen en de moed hebben om klaar te zijn voor een vertrek zonder deal, kunnen we Brussel overtuigen van het akkoord dat we nodig hebben”, zegt hij.

Hij belooft de inwoners van het Verenigd Koninkrijk “nieuw optimisme en nieuwe vastberadenheid”. “Rond het land hangt een stemming van moedeloosheid, wanhoop zelfs”, constateerde Johnson. “We moeten de eenheid herstellen, maar aan die taak kunnen we niet beginnen voor we dat ene ding dat het volk ons vroeg te doen, hebben volbracht. Na drie jaar en twee gemiste deadlines moeten we de EU op 31 oktober verlaten.”

De voornaamste reden voor Johnson om dit najaar uit de EU te willen vertrekken is een politieke: hij vreest dat de Conservatieve Partij zich nog verder vervreemdt van haar kiezers als er meer uitstel komt. De partij leed zware verliezen in zowel de gemeenteraadsverkiezingen van maart als de Europese verkiezingen van drie weken geleden, toen de Brexit Party van Nigel Farage veel stemmen kreeg.

Nucleaire codes

Tot op dit moment geldt Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en gewezen minister van buitenlandse zaken, als de meest kansrijke kandidaat. Hij kan rekenen op de meeste stemmen in het parlement, met prominente parlementariërs die zijn kandidatuur steunen. Zo kan Johnson rekenen op de minister van transport Chris Grayling en regeringsjurist Geoffrey Cox. Tegen de critici die vermoeden dat hij zich in grootspraak overschreeuwt, zei hij vandaag dat hij de zaak ‘zeker niet onderschat’.

Maar niet iedereen is daar zo zeker van. Tegenkandidaat Rory Stewart, de enige die het bestaande akkoord met de EU wel steunt, had de Britse Conservatieven eerder deze week de vraag voorgelegd of zij Johnson zouden vertrouwen met de nucleaire codes. En minister van financiën Philip Hammond reageerde in een speech met de harde kritiek dat het verhaal van Boris Johnson ongeloofwaardig is, al was het maar omdat de EU op reces zal zijn als hij is verkozen en er voor 1 november geen nieuwe Europese Commissie zal zijn .

“Ik denk niet dat het verstandig is van kandidaten om zichzelf op deze manier vast te leggen”, zei Hammond. “Het parlement zal geen uittreding zonder akkoord toestaan en we weten inmiddels wel dat het niet zo heel eenvoudig is om dat parlement te laten instemmen met een akkoord.”

Lees ook:

Deze tien Conservatieven gaan de strijd aan om Theresa May op te volgen

De Conservatieve Partij maakte deze week tien kandidaten bekend die Theresa May willen opvolgen als partijleider.

Wie de nieuwe premier wordt, ligt in de handen van de Britse elite

Nu haar ontslagbrief is ingediend, barst de strijd rond May’s opvolging los. Slechts een klein deel van de Britse bevolking heeft invloed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden