De brief die Otto Frank nooit bereikte

Op deze foto uit 1945 zitten op de voorste rij, van links naar rechts: Miep Gies, Otto Frank en Bep Voskuijl. Achter hen: Johannes Kleiman (links) en Victor Kugler.  Beeld Fotocollectie Anne Frank Stichting
Op deze foto uit 1945 zitten op de voorste rij, van links naar rechts: Miep Gies, Otto Frank en Bep Voskuijl. Achter hen: Johannes Kleiman (links) en Victor Kugler.Beeld Fotocollectie Anne Frank Stichting

Wat staat er in misschien wel de laatste brief die naar Otto Frank, de vader van Anne, werd gestuurd? Wellicht dat straks de nieuwe eigenaar van de nog ongeopende envelop het raadsel oplost. Het poststuk komt op 21 september onder de hamer.

Het gaat om een vrij dikke brief, afkomstig van een verzekeringsmaatschappij, die in 1942 naar het huis van de familie Frank aan het Amsterdamse Merwedeplein zou zijn gestuurd toen het gezin al was ondergedoken. Op de envelop staat de stempel 'Terug afzender'. Ook is er met de hand 'onbekend' bijgezet, zo laat het Amstelveense postzegelveilinghuis Corinphila weten. De brief, met een postzegel van vijf cent, kwam van een levensverzekeringsmaatschappij.

Het poststuk dook op in de nalatenschap van de in 2013 overleden postzegelverzamelaar Stefan Drukker, die een zeer omvangrijke collectie zegels uit de Tweede Wereldoorlog had. "Hij ging postzegelbeurzen en -markten af en kocht daar grote partijen post op, die hij vervolgens uitploos. We vonden de brief onder in een doos", vertelt directeur Nathan Bouscher van het veilinghuis. Waarom de envelop niet is geopend, is niet duidelijk. "Het kan zijn dat Drukker de brief over het hoofd heeft gezien."

Omdat de veilingdirecteur nieuwsgierig was naar de inhoud van de brief, heeft hij de envelop tegen het licht gehouden. Veel wijzer werd Bouscher er niet van. "Je ziet een dubbelgevouwen brief, tekst op tekst en dus onleesbaar." Wel kon hij zien dat de letters getypt waren en niet handgeschreven. "Dat duidt op een formele brief." Waarom hij de envelop niet voorzichtig heeft geopend? "Omdat het niet ons eigendom is." Bieden kan vanaf 500 euro.

Lees ook:

Twee bladzijden die Anne Frank afplakte zijn nu voor iedereen leesbaar

Doorgekraste zinnen, schuine moppen en een tekst over seksuele voorlichting, onderzoekers zijn blij met de vondst.

Het Achterhuis staat nog overal in de wereld

Het dagboek van Anne Frank is fascinerend voer voor theatermakers. In de voorstelling 'Achter het huis' krijgen alle personagesrondom Anne evenveel ruimte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden