De brexit-citroen is inmiddels geheel leeggeknepen

Donald Tusk en Mark Rutte in Den Haag. Beeld EPA
Donald Tusk en Mark Rutte in Den Haag.Beeld EPA

‘EU-president’ Tusk reist Europa rond om de meningen over brexit-uitstel te peilen. In het VK zelf: koortsachtig overleg.

Christoph Schmidt

Na een turbulente brexit-week, die geen verlichting heeft gebracht, wordt dit weekeinde naarstig verder gezocht naar een uitweg uit de impasse. Cruciaal daarin is overleg tussen de regering-May en de kleine Noord-Ierse partij DUP. Die heeft May’s brexit-akkoord met de EU steeds afgewezen.

Hoewel de DUP slechts tien zetels heeft in het Lagerhuis, kan een eventuele last-minute-omslag van de Noord-Ieren mogelijk een keerpunt zijn. Waarschijnlijk stemt het parlement dinsdag voor de derde keer over de terugtrekkingsovereenkomst. Om een meerderheid voor het akkoord mogelijk te maken, zouden 75 parlementariërs van mening moeten veranderen.

Tegelijk is de EU zich aan het beraden over het aanstaande Britse verzoek om de brexit-datum uit te stellen. Vrijdag bezocht voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad premier Rutte in Den Haag. Maandag spreekt hij in Berlijn en Parijs met de regeringsleiders Merkel en Macron, dinsdag treft Tusk de Ierse premier Varadkar in Dublin. Op donderdagavond, als alle 28 regeringsleiders bijeen zijn in Brussel, zou het unanieme antwoord van de EU er moeten liggen.

Knipoog

Na zijn gesprek met Tusk zei Rutte dat hij openstond voor het Britse verzoek om uitstel, maar hij hamerde er opnieuw op dat zijn ambtgenoot May wel duidelijk moet uitleggen wat Londen met die extra tijd wil doen. Ook herhaalde hij het standpunt van de hele EU dat er geen letter meer kan veranderen aan de overeenkomst die in november is gesloten.

Sindsdien zijn er nog vier extra documenten bijgekomen die vooral de afspraak over de Ierse ‘backstop’ moeten verduidelijken. Met een knipoog naar zijn ‘inlegvel’ bij de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne uit 2016 zei Rutte: “Als expert op het gebied van inlegvellen kan ik wel zeggen dat de citroen inmiddels geheel is leeggeknepen.”

Als de bestaande brexit-deal komende week alsnog op wonderbaarlijke wijze door het Britse parlement komt – er wordt zelfs gesproken van een mogelijke vierde poging als de verschillen bij de derde klein zijn – dan ligt het voor de hand dat de EU instemt met een ‘technisch’ uitstel van het Britse vertrek uit de EU tot 30 juni. Daarna treedt de afgesproken overgangsperiode in, tot eind 2020.

Gebeurt dat niet, dan zal de EU aandringen op een veel langer uitstel. In die periode zouden de Britten moeten nadenken over een strategie die kan rekenen op zowel de steun van de EU als het eigen parlement. De Britse brexit-minister Barclay zei vrijdag dat hij de voorkeur geeft aan een no deal-brexit op 29 maart boven zo’n lang uitstel.

Meer lezen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie? Op trouw.nl/brexit verzamelen wij de beste artikelen over de brexit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden