’De brandweer weet niets van bos’

De Griekse Nederlander Fragiskos Katsikis, opgegroeid in het stadje Kalamata, is terug in het gebied om te helpen na de vuurzee. In Trouw beschrijft hij zijn ervaringen.

Fragiskos Katsikis

Vandaag heb ik afscheid genomen van de Taigetos. De berg boven Kalamata is dood. De wilde anjers, orchideeën, rozen, dennebomen en zwarte sparren, wilde katten, vlinders en schildpadden zijn niet meer. Na 30 jaar begrijp ik waarom mijn ouders me niet naar het zomerkamp op de top wilden sturen. Ik was altijd jaloers op de kinderen die wel naar die prachtige bossen op de berg mochten. De houten gebouwen liggen volledig in de as. En waarom?

Jorgos Tsoukleris, voorzitter van de vrienden van de Taigetos, heeft me de plek laten zien waar de vuurzee begon. Het is een redelijk vlak stuk. Maar de brandweerleiding was in paniek toen ze het zag, vertelde hij. Ze wilden de brandslangen niet verlengen met koppelstukken om dichterbij het vuur te komen.

Tsoukleris is woedend. 69 jaar is hij nu, al sinds de grote brand van augustus 1956 blust hij eigenhandig vuur op de berg. Op zijn pick-up staat een tank met water. De zogenaamde professionals zijn volstrekt incapabel, zegt hij, ze weten hoe ze brand in huizen moeten bestrijden, maar van bossen hebben ze geen verstand. Sinds een wetswijziging in 1998, toen het speciale korps voor de bossen bij de gewone brandweer is ingelijfd, is het mis gegaan. Niemand bij de brandweer van Kalamata kent de Taigetos en heeft een idee van bosbeheer en bestrijding van bosbranden.

Ik zie het met eigen ogen. Jongens met brommers, die het gebied kennen, moeten brandweerlieden uit Noord-Griekenland gidsen. Twee kom ik er tegen. Ze hebben een nieuwe brandhaard ontdekt. Het vuur is nog klein. De brandweer komt zo, zeggen ze. Maar als ik terugkeer, zie ik niemand. Ook de jongens zijn verdwenen. Alleen de brand is er nog. Gelukkig kan ik eigenhandig het vuur blussen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden