De brandweer is extra alert dit weekend: ‘Mensen, gebruik je gezonde verstand’

Een natuurbrand in 2017. Beeld ANP
Een natuurbrand in 2017.Beeld ANP

Het wordt mooi weer dit weekend en dus zijn veiligheidsdiensten extra alert op natuurbranden. Een warme auto in het hoge gras parkeren kan al voor vuur zorgen. Toch is er volgens de brandweer geen reden voor paniek. ‘We hebben in de bossen geen brandwerende muren, maar we hebben wel loofbomen.’

Hele grote bosbranden zoals in Frankrijk en Portugal, dat zal in de Nederland niet zo snel gebeuren, stelt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. “We hebben geen monocultuur: grote plantages met één soort vegetatie. In de Nederlandse bossen is de vegetatie gemengd. Een brand in de natuur is te vergelijken met een slaapkamerbrand: dankzij brandwerende muren duurt het een tijdje voor de brand overslaat op een naastgelegen kamer. Door naaldbomen – die heel brandbaar zijn – te omringen met de minder brandbare loofbomen hou je de brand in zijn hok”, zegt Allard Schimmel van Brandweer Nederland.

Sinds vorige week surveilleren op een aantal plekken in Nederland brandweervliegtuigen boven de bossen om een brand vroegtijdig op te sporen. Zo werd met vliegtuig Charly, dat boven de Utrechtse Heuvelrug vliegt, donderdag het begin van een grote brand in de Soester Duinen ontdekt. De luchtsurveillance is onderdeel van de in bijna alle regio’s afgekondigde fase twee: veiligheidsdiensten zijn extra alert op brandgevaar. En bij een melding rukken meer voertuigen uit dan normaal.

Stoplijnen

Daarnaast zijn er de stoplijnen: stroken waar niets groeit (zandpaden, wegen) om zo een brand te stoppen. “In principe gebruiken we de natuur zelf. In de natuur bestaan vaak al natuurlijke stoplijnen. De brandweer weet daarom van tevoren waar een brand vanzelf zal stoppen of vertragen, naar die zijde hoef je dan minder voertuigen te sturen”, zegt Schimmel.

Hij vervolgt: “Sinds anderhalf jaar zijn we aan het experimenteren met een zogeheten voorbrand. Stel er woedt een brand en die gaat van west naar oost. Je kunt dan, als je rekening houdt met de wind, ongeveer uitrekenen hoelang het duurt voor de brand in het oosten is. We kijken nu of we in de tussentijd in staat zijn om in dezelfde lijn tegen de wind in een gecontroleerd stukje aan te steken. Als de grote brand dat punt nadert, moet daar alles al verbrand zijn.”

Menselijk handelen

Verder zijn er zijn waterputten aangelegd in natuurgebieden waar bluswater lastig te verkrijgen is. En de brandweer heeft vegetatiekaarten: “Dan kun je al zien, is het in een heidegebied? Dan gaat dat sneller dan wanneer er loofbomen staan.”

Ruim 90 procent van de bosbranden ontstaat door menselijk handelen, al dan niet met opzet. Zo kan een brand worden veroorzaakt door een warme auto in het hoge gras te parkeren. Vorige week nog brandde 6 hectare heide af in Hilversum, nadat jongens er met vuurwerk hadden ­gespeeld. “We vragen mensen hun ­gezonde verstand te gebruiken als ze genieten van het mooie weer”, zegt Schimmel. “Ik kan wel duizend keer roepen ‘Pas op met je peuken’, maar gedrag veranderen is lastig. De kunst voor ons is om als het gebeurt te zorgen dat de brand niet groter wordt.”

Lees ook:

Hoog boven de bomen zoekt de brandweer naar rooksignalen

Vanuit een vliegtuig is rook vanaf een afstand zichtbaar. Zo probeert de brandweer branden snel te ontdekken.

Dubbel zoveel natuurbranden, maar niemand weet er het fijne van

Nederland kan meer natuurbranden verwachten als er meer droge periodes komen zoals de afgelopen weken. Een landelijke registratie van die branden ontbreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden