De brandslang moest wel open

Tussen onschuld en schuld zit vaak een kleine stap. De rechter ziet dat wekelijks.

De verdachte (20) staat terecht omdat hij op de laatste dag van zijn gedwongen verblijf in de speciale jeugdinrichting De Hartelborgt de brandslang openzette. Weliswaar is dat een soort van traditie bij het afscheid van jeugdige delinquenten uit de strafinrichting, zegt de officier van justitie, maar in dit geval liep het ritueel wel heel erg uit de hand.

Zozeer dat de jongen zich er vandaag voor moet verantwoorden. De schade in De Hartelborgt liep in de vijf minuten dat de brandslang voluit openstond op tot ongeveer achthonderd euro. Plafondkabels gingen kapot, sloten van elektrische deuren moesten worden vervangen, brandmelders vielen uit, een televisie ging naar de knoppen en het meubilair dreef.

Dat het zo'n bende werd, was een beetje overdreven van Tommy, zegt de officier die vanuit zijn werk de verdachte goed kent. De jongen legt in een paar zinnen uit hoe het zover kon komen. "Op de luchtplaats zeiden een paar jongens dat ik kon kiezen. Of de brandslang volgens traditie open of de 'code'. Het laatste hield in dat je in elkaar werd geslagen. Dan is het niet gek om voor de brandslang te kiezen."

De verdachte ontkent dat het om een uit de hand gelopen grap ging. Maar verscheidene groepsleiders, die getuige waren van het incident, reageerden anders. Zij vertelden de politie dat de jongen met de slang in zijn hand liep te 'keten' en zich rot lachte. Deze getuigen werden overigens zelf natgespoten. "Ik kon niet anders", vertelt de verdachte. "Ik wilde niet riskeren dat ik zou worden afgetuigd."

Tegenover de rechter zegt hij dat het al een tijdlang beter met hem gaat. Hij heeft een baan in de horeca en heeft zich ingeschreven voor een onderwijscursus. Hij woont inmiddels ook weer thuis, bij zijn vader. De officier houdt hem voor: "Tommy, niemand ligt er wakker van als jij in De Hartelborgt iemand nat spuit. Maar dit was vernieling. Je doet je best, je wilt anders, maar dit mag niet. Je hebt geluk dat de jeugdinrichting tot dusver geen schadeclaim bij je heeft ingediend. Maar dat kan nog komen."

De officier eist een werkstraf van veertig uur.

De advocaat van de jongen zegt dat zijn cliënt handelde uit angst voor de 'code'. "Het was geen opzet", bezweert de raadsman. "Het was overmacht.

"De opmerking van de politie dat hij met het dreigement op de luchtplaats naar de leiding had moeten stappen, is al te gemakkelijk. Zo groot is het vertrouwen in de leiding daar niet."

De rechter vindt de feiten bewezen. Naar zijn oordeel is verdachte bewust met de brandslang in actie gekomen, waardoor hij de risico's die dit met zich meebracht, in volle overtuiging aanvaardde. "Ik denk echt aan een uit de hand gelopen geintje", meent de rechter. De verdachte krijgt dertig uur werkstraf opgelegd. Als hij de rechtszaal uitloopt, roept de officier hem na: "Niet tot ziens Tommy, dit is de laatste keer geweest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden