De branden van Kampen

Wim Boevink

Zo stil was het nog, even na tienen, bij de Bovenkerk in Kampen. Daar, aan de zijde van de Venestraat, roerde zich niets. Bij de ingang van de kerk parkeerde juist een zilvergrijs Mercedesbusje, met geplooide gordijnen langs de zijramen. De achterklep ging open en twee mannen in pak tilden zwijgend een kleine witte kist uit de auto. Het kistje stond op een verhoogd plateau, naast een iets grotere kist. Eronder moesten zich er nog twee bevinden. Ze droegen het naar binnen. Dat hele kleine kistje in die hele grote kerk.

Yiron zou op 1 december twee jaar geworden zijn. Hij en drie van zijn broertjes kwamen om bij de zolderbrand van vorige week.

Kampen maakte zich op voor een Opstandingsdienst, want dat was wat de ouders van de kinderen ten diepste geloofden: dat niet de dood zou overwinnen, maar het leven.

Vier kinderlevens. Ze pasten in een Mercedesbusje.

Vier witte kisten in een hoek van de kerk, zei men, met opgeslagen bijbeltjes op hun deksel. Een blazersensemble van het Leger des Heils speelde, er waren tranen. Tranen op jonge gezichten. Drie van de kinderen zaten op school, ze waren deel van een gemeenschap.

Kampen was eerder het toneel van een verwoestende woningbrand, daaraan werd dezer dagen door oudere inwoners herinnerd. Op Goede Vrijdag van 1952 brak brand uit in de Klokkensteeg 9. Daarbij kwamen acht mensen uit één gezin om het leven: een vader, een moeder en zes van hun kinderen. Het verslag in het Kamper Nieuwsblad vermeldt: ’De moeder werd in de bedstee gevonden met de baby van acht maanden in haar armen.’

Klokkensteeg nummer negen bestaat nu niet meer. De steeg is een van de smalle tot zeer smalle verbindingen tussen de Voorstraat en de Oudestraat, op steenworpafstand van de Bovenkerk. Houten luchtsteunbogen houden de gevels in balans. Maar waar nummer negen was is geen woning meer herbouwd. Uit het – nog steeds aangrijpende – verslag van toen:

’Zo goed als zeker kan wel worden aangenomen dat de kachel fel is opgestookt bij het naar bed gaan van de ouders. en hier de brand ontstaan is. Men vraagt zich af welke reden er was deze kachel, terwijl het toch zacht weer was, zo fel te stoken, temeer daar de ouders in hetzelfde vertrek sliepen. Uit mededelingen van omwonenden konden wij opmaken dat Donderdag de cocosmatten schoongemaakt waren, die nog tot laat in de avond in de steeg lagen. Vermoedelijk hebben de ouders de matten ’s nachts bij de kachel willen drogen en daarvoor de kachel feller gestookt dan noodzakelijk was. Het is mogelijk dat een cocosmat tegen de kachel is gevallen, waardoor ook de snelle rookontwikkeling wordt verklaard. De lijken van de ouders en kinderen waren weinig door het vuur aangetast.’

Over Kampen hing toen ’een droeve sluier van rouw’.

Dat was gisteren niet anders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden